Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Fler väljer indexfonder

Det är inte bara vi som under det gångna året skrivit mycket om avgifter och kostnader samt synen på aktiv respektive passiv fondförvaltning. Problematiken kring fonder som tar betalt för aktiv förvaltning utan att avvika från index har blivit känt på en bredare front och diskuterats mycket både i traditionella och sociala medier. Vi har bland annat skrivit om det i inlägget hästlasagne i finansbranschen och liknat det vid blaskiga drinkar på dålig sprit.

DI skriver idag i artikeln Lågpris ofta bäst att det visar sig att nettosparandet i indexfonder har ökat. Fokus på avgifter och förvaltningsresultat har blivit större och det visar sig att var tredje krona vi investerar i aktiefonder läggs i indexförvaltade alternativ, vilket fått till följd att allt fler fondbolag erbjuder indexfonder. Det är bra!

Nysparandet i fonder var under förra året rekordhöga 105 miljarder kronor. Av dessa fick indexfonder 12 miljarder, vilket gör att indexfonder idag uppgår till 11 procent av det totala kapitalet i aktiefonder i Sverige. Aktivförvaltning dominerar fortfarande men många tror att trenden mot indexförvaltning kommer att hålla i sig.

Med tanke på att vi ofta underskattar den långsiktiga effekten av de avgifter vi årligen betalar på vårt sparande samt att det är en relativt stor grupp premiepensionssparare som köper dyra förvaltningstjänster kan det vara idé att se över sina avgifter, vad kostar dina fonder?

DI 20 januari 2014

DI listar i dagens artikel de tio största lågprisfonderna. För AP7 Aktiefond har vi sedan årsskiftet sänkt avgiften till 0,12 procent, avkastningen för 2013 stämmer dock.

Louise Svensson