Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

FN: Ökad temperatur leder till extremväder redan 2020

FN och flera organisationer har gått ut och varnat för att rekordvärmen som hållit i sig det senaste decenniet nu kommer att leda till allt mer extremt väder 2020 och framåt.

FN har tagit del av NASA:s och NOAA:s senaste rapporter om jordens temperaturökning över tid. Resultaten visar att temperaturen och vädret har accelererat radikalt – därför förutspår man att värmen kommer att påverka och ge bränsle åt flera allvarliga och extrema väderfenomen. Det sker redan under 2020, och FN varnar för att det är den här typen av framtid vi kan vänta oss från och med nu.

FN-organisationen WMO baserar alltså resultatet på internationell data från NASA och NOAA men säger att det också bekräftar den data EU:s miljödataprogram Copernicus visade; nämligen att 2019 är det det näst varmaste året efter 2016.

”Tyvärr förväntar vi oss att se mycket extremt väder under hela 2020 och de kommande decennierna. Det drivs på av växthusgaser i atmosfären orsakade av människan,” sade Petteri Taalas, generalsekreterare WMO.

Skissen visar årliga temperaturavvikelser från 1880 till 2019, med avseende på medelvärdet 1951-1980, som registrerats av NASA, NOAA, Berkeley Earth forskningsgrupp, Met Office Hadley Center (UK) och Cowtan and Way-analysen. Även om det finns mindre variationer från år till år, visar alla fem temperaturposter toppar och dalar synkroniserade med varandra. Alla visar snabb uppvärmning under de senaste decennierna, och alla visar att det senaste decenniet har varit det varmaste. (Krediter: NASA GISS / Gavin Schmidt)

Relaterade ämnen