Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Maria Schultz

Föräldrar tar inte betalt av hemmaboende barn

Hälten av alla ungdomar i åldern 20 till 30 år som fortfarande bor hemma hos föräldrarna betalar ingen hyra. Nu varnar boendeekonom för att det kan ge en skev bild av vad det verkligen kostar att ha ett hushåll. Det visar en ny undersökning av SBAB.

Ska vuxna barn betala hyra om de bor hemma, eller inte? Frågan är kanske inte helt enkel, men det är ett beslut som de flesta föräldrar måste ta förr eller senare. Den granskning som SBAB har gjort visar att det hänger på olika saker. Dels ekonomiska förutsättningar samt inställning, dels att barnet kanske inte har en inkomst som räcker till.

Dessvärre är andelen unga utan jobb hög. 104 400 ungdomar mellan 15-24 år var arbetslösa i november. Det motsvarar 19,9 procent och är en ökning med 2 procentenheter jämfört med samma månad föregående år. Jämförelser mot 2019 ska dock göras med försiktighet under november då månadens siffror kan vara underskattade enligt SCBSCB.

Har man mat, husrum, tillgång till tvättmaskin, bredband och fullt kylskåp utan att betala kan man få en lite skev bild av vad det verkligen kostar att ha ett hushåll. Det kan också bli ett hårt ekonomiskt uppvaknade den dagen när det är dags att stå på helt egna ben. Så medskicket är att visa vad det faktiskt kostar att dra runt ett hushåll en månad. Gå igenom el, månadsavgift, hyra, hemförsäkring, abonnemang och matkostnader för att förbereda barnet, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Man ställde även frågan: ”Tror du att du kommer att ha lika hög boendestandard som dina föräldrar när du är lika gammal som de är nu?” 

  • De mellan 28-30 år var mest pessimistiska. 26 procent svarade nej.
  • Bland de mellan 24-27 år svarade 19 procent nej.
  • Och bland de mellan 20-23 år svarade 15 procent nej.

 

– Närmar man sig 30 år har man sannolikt aktivt letat bostad ett tag och insett att det är ganska problematiskt, vilket bidrar till en mer pessimistisk tro på att man kommer att hinna uppnå samma boendestandard som föräldrarna har. De yngre har inte ännu inte helt upplevt de svårigheter som finns på bostadsmarknaden vilket kan vara en förklaring till att de är mer optimistiska, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

 Regeringen har nyligen fattat beslut beslut om en utredning som ska se över om det är möjligt att inrätta ett startlån till förmånliga villkor för förstagångsköpare, i syfte att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden för unga.

– Som ung är det viktigt att man får en vana i att spara, en vana som man kan ta med sig i resten av sitt liv. Mitt råd till dig som är ung och som verkligen vill flytta hemifrån är att överväga alla andra möjligheter innan du skriver på ett så dyrt andrahandskontrakt att du inte har möjlighet att spara, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

TIPS TILL FÖRLÄDRAR:

  • Ge ditt barn inblick i vad det faktiskt kostar att bo. Det förbereder ditt barn på vad det kostar inför den dagen barnet ska egen hushållsekonomi i framtiden.
  • Om barnet saknar pengar/inkomst så kan barnet istället hjälpa till hemma.
  • Har du möjlighet att spara pengarna som barnet betalar kan det bli en bra grundplåt inför den dag då barnet flyttar, till exempel kan pengarna användas för att hjälpa barnet med en kontantinsats.
*Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av SynoInt på uppdrag av SBAB, mellan den 27 november och 5 december 2020. Statistiken bygger på svar från 1020 respondenter i åldrarna 20 till 30 år. Av dessa uppgav knappt 300 att de fortfarande bor i föräldrahemmet.