Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Annika Sundin arbetar med förändringsledning och hon är övertygad om att var och en kan göra mycket för att själv påverka världen att bli mer hållbar. Foto: Jonathan Borba/Pexels, PRIVAT

Maria Schultz

Hållbarhetsexperten: Så köper du hållbara julklappar 

Årets julklapp blev evenemangsbiljetten. Men vad blir det om hållbarhetsexperten Annika Sundin får välja? Här bjuder hon på sina sex bästa klapptips – som glädjer både mottagaren och klimatet.

Mer jul, mer jul! Glittrande stjärnor och prassliga paket. Visst är det härligt med jul – och handeln blomstrar! I år beräknas Sveriges invånare köpa julklappar för 86,7 miljarder kronor, en svindlande summa som skulle kunna göra väldigt mycket gott om den spenderades på rätt sätt. Och det finns många vägar! 

Annika Sundin arbetar med förändringsledning och driver Instagramkontot: Medveten i stan, som dagligen inspirerar till att göra mer hållbara val. 

Hon är övertygad om att var och en kan göra mycket för att själv påverka världen att bli mer hållbar: 

– Vi ska inte tro att vi inte kan påverka, det kan alla göra, säger hon.

Att välja en upplevelse istället för en pryl tycker Annika Sundin i grunden är en bra idé, inte minst för att forskning visar att upplevelser gör oss lyckliga, och applåderar valet av evenemangsbiljett till årets julklapp. Hon vill också lyfta 2021 års val av medveten julklapp, som presenterats av föreningen Medveten konsumtion och Klimatklubben: Den ”pre-älskade” klappen, alltså något med en historia som dessutom inte ger avtryck på klimatet.

– Jag tycker att en kombination av de två, årets julklapp, under förutsättning att det är möjligt beroende på rådande pandemi, och årets medvetna julklapp är det perfekta att ge bort i jul!

Men vad är då egentligen en hållbar julklapp? 

– Jag vill lyfta frågan och inte prata om enskilda saker utan säga att det är något som verkligen används och kommer till nytta, i kombination med något som inte ska tära på jordens resurser, säger Annika Sundin, som vill poängtera att det heller inte handlar enbart om vad vi ger bort på julafton, utan vad vi gör under hela året, men extra fokus på december nu såklart.
– Alla adventskalendrar med prylar som har blivit så populära nu, det är absurt. Satsa på att ge bort en eller några få riktigt bra saker istället för 24 som snabbt är glömda.

Hennes bästa råd för att kunna bemöta förväntningar och undvika missförstånd är att prata med varandra mycket hemma om varför detta är så viktigt.
– Inte minst med barnen är det viktigt att samtala om vad julklappar och prylar egentligen ger i ett långsiktigt perspektiv. Ger det lycka? Vad gör det med vår planet att vi bara handlar och handlar? Kanske kan ni begränsa till några uttänkta klappar under granen istället för att ge 20 var? Och det är ju barnens högtid. Skippa julklappar till vuxna?

Finns det några vanliga missförstånd kring just hållbara gåvor?

– Ja, det finns ofta en bild av att företagen har ett bättre hållbarhetsarbete än de egentligen har – greenwashing. Som konsument som väljer att köpa nytt måste man hela tiden vara uppmärksam på vad företaget står för och agerar, säger Annika Sundin.

Det är alltså viktigt att hela tiden fråga företagen hur hållbara de egentligen är?
– Ja! Våga ställ frågor! Var och av vem är saker tillverkade, vad gör jag om något går sönder och hur kan jag återvinna. Det ska företagen kunna svara på och kan de inte svara på det så ska du välja ett annat, avslutar Annika Sundin. 

Annika Sundins sex tips för en hållbar julklappsutdelning

  1. Minska mängden och fokusera på några få riktigt bra saker.
  2. Köp klappar som bidrar till omställningen! Satsa på ett presentkort på exempelvis en efterlängtad reparation eller ett i en kurerad second hand-butik där de redan har gjort urvalet. Eller varför inte en kurs online? Kanske en där man lär sig laga vego?
  3. Låt pengarna göra gott. Skänk till organisationer och ge bort gåvobevis – till exempel Barnfonden som jobbar med barn som drabbas av klimatförändringar.
  4. Köp något second hand. Ungefär 80 procent av klimatavtrycket tillkommer vid produktion så om saker cirkulerar kan klimatavtrycket minska otroligt mycket. Det finns hur mycket som helst redan producerat och därmed massor att välja mellan.
  5. ”Re-gift” – ge bort något du redan har som du tror någon annan skulle älska. Det är väldigt personligt och fint.
  6. Ge bor något ätbart – gynna gärna lokala småföretag. 

Relaterade ämnen