Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Hängmattelyssning från Podd-Såfan

AP7 Förvalt publicerar färska avsnitt av Podd-Såfan

Nyfikna möten om varför vi gör som vi gör. Om vår hjärnas alla kluriga val och hur man tänker rationellt.

Missa inte vår uppskattade podd med nationalekonomer, beteendeekonomer, psykologer, ekonomijournalister och andra kloka personer.

I den här omgången intervjuar vi personer med perspektiv på hur våra hjärnor sätter krokben för sparande generellt såväl som för jämlikt sparande, rationell konsumtion och struktur på privatekonomin.

Erik Modig – Marknadsföringsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm som utgår från kundernas hjärna för att förstå hur den moderna kunden fattar beslut och vilka strategier som påverkar hur kunderna besöker, köper och betalar.

David Stiernholm – Sveriges enda självutnämnda struktör, resonerar kring hur vi människor agerar när vi inte får in ekonomi som en naturlig del i livspusslet. Vad säger han till människor som menar att de ”inte hinner sätta sig in i sin ekonomi”?

Andra Farhad –  mer känd som Börshajen vill göra kaptalmarknaden tillgänglig för alla, se till att fler får insikter i sparande och att skapa ett f**k off-konto. Hon har kämpat intensivt för att få in just privatekonomi i skolplanen.

Ownershift –  Emma Heikensten, doktor i nationalekonomi och forskningschef på tankesmedjan Ownershift, och Linda Waxin, grundare av tankesmedjan Ownershift, har skrivit rapporter och grävt i frågor kring: Varför inte män och kvinnor äger lika mycket? Och vilka hinder det finns för att öka kvinnors ägande?

Lyssna på:

 

Missa inte Podd-Såfans tidigare avsnitt om vår hjärnas alla kluriga val och hur man tänker rationellt. Lika aktuella fortfarande.

Katarina Gospic – hjärnforskaren som pratar om gränserna mellan hjärnforskning, ekonomi och psykologisk forskning, alltså neuroekonomi. Vad händer i hjärnan när man fattar ekonomiska beslut? Varför skulle vi tacka nej till pengar av medlidande? Och ja till pengar om vi får lugnande läkemedel? I korta drag – Varför är vi så irrationella egentligen?

Katrine Marcal – nationalekonomen och författaren om varför ekonomin har blivit en religion. Hon ifrågasätter nationalekonomins huvudperson, Homo Economicus, som är styrd enbart av rationellt egenintresse. För allt jobb som presteras sker väl inte enbart för att maximera ersättningen?

Breakit – författarduon som granskat Sveriges nya miljardärer, går till botten med riskviljan och vad som rör sig i hjärnan hos miljardär-entreprenörerna.

Alexander Rozental – forskaren, författaren och psykologen som gått på djupet med prokrastinering. Varför är det så lätt att skjuta upp saker? Vad är nyckeln för att få surdegarna gjorda? Han har tagit fram en modell för att komma till rätta med prokrastinering. Vad skulle han ändra på kring folks ekonomiska beslut?

Ida Lemonie, som är vd för Sveriges första beteendebyrå, Beteendelabbet, kombinerar design och psykologi för att genom nudging skapa vinster för både människan och planeten.

Anders Anderson, forskare inom ekonomi och beteende vid Swedish House of Finance, beskriver varför det är så intressant hur individer tar ekonomiska beslut och varför beteendeekonomi har vunnit så mycket mark de senaste åren. Bland annat hur rädsla kan vara en anledning till att inte göra rationella val.

Niklas Laninge, beteendedesigner och författare till böckerna Beslutsfällan, Beteendedesign och Digitalabeteende. Han vill skapa kommunikation och design som leder till förändrat beteende. Han drivs av att hitta förklaringar till varför människor gör som de gör, beteendepsykologi i korta ordalag.

Trevlig lyssning!

önskar
AP7 Förvalt redaktionen