Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Hoppa inte i soffan

Läste just ett blogginlägg av Claes Hemberg som är sparekonom på Avanza. Han förmanar spararna att inte hoppa i PPM-soffan. Det har han helt rätt i.

AP7 Såfa är utformad för att passa sparare som inte vill vara aktiva på fondtorget. Tidigare kunde den som lämnade förvalsalternativet inte komma tillbaka, men i samband med att Såfa ersatte Premiesparfonden 2010 ändrades reglerna och sedan dess går det bra.

Det innebär att Såfa även kan vara ett lämpligt alternativ för den som försökt att vara aktiv på fondtorget, men som är missnöjd med resultatet eller helt enkelt bara vill ägna tiden åt något annat. Däremot är Såfa inte skapad för de som ägnar sig åt taktisk allokering i sin premiepensionsportfölj, det vill säga de som försöker tajma börsens upp- och nedgångar och flytta pengarna fram och tillbaka mellan aktier och räntor.

Tanken med fondbytestaktiken är naturligtvis att åka med aktiemarknaden upp och sedan kliva över i säkra räntefonder när börsen går ned, men erfarenheter visar att det är mycket svårt att lyckas med, även för professionella förvaltare. Risken är istället överhängande att effekten blir den motsatta. Spararen lyckas inte kliva ur aktiemarknaden förrän den redan har gått ned, utan får i stället en värdenedgång som realiseras när pengarna flyttas över i räntefonder. Förlusten svider i skinnet och när börsen tar fart igen vilar spararen på hanen och missar även nästa uppgång.

Precis som Hemberg skriver är det bättre för den aktive spararen som är intresserad av AP7 att välja AP7 Aktiefond eller AP7 Räntefond på fondtorget som en del den valda portföljen. Såfa är till för soffliggare.

Såfa har gått bra både i år och förra året, men förr eller senare kommer börsen att gå ned. Hävstången förstärker svängningarna åt båda hållen. För den långsiktige spararen som bestämt sig för att avstå från taktiska byten är det helt enligt plan. Det är så avkastningen skapas.

För den taktiskte spararen är det däremot bättre att söka sig till fondtorget. Där finns stora möjligheter att pröva olika strategier för att balansera avkastningspotential och trygghet. Sannolikheten talar inte för att det ger bättre avkastning, men möjligheten finns ändå för den som är road.

Johan Florén