Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Räkna med att det kan svida i reskassan det här höstlovet. Foto: iStock/Länsförsäkringar

Maria Schultz

Höstlovet – en chock för plånboken

I år lär det svida lite extra i börsen på höstlovet. Dels för att inflationen ökat kraftigt, dels för att semestervalutorna blivit dyrare, skriver Länsförsäkringar.

Den amerikanska dollarn har till exempel blivit 30 procent dyrare sedan förra årets höstlov, euron har blivit 9 procent dyrare.

– Den svaga svenska kronan gör att din köpkraft utomlands minskar. Därför är det viktigare än någonsin att göra en budget och försöka hitta prisvärda alternativ att göra på resmålet. Kanske är det inte ett dyrt museum som blir det mest minnesvärda utan när ni åt picknick i en park hela familjen? Tänk utanför de gängse normerna och försök hitta alternativ till de dyraste aktiviteterna, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Så mycket dyrare har några av de vanligaste semestervalutorna blivit på ett år

År Dollar Euro Pund
Höstlov 2021 8,60 kr 10,00 kr 11,80 kr
Höstlov 2022 11,25 kr 11,00 kr 12,70 kr

Exempel; Under höstlovet 2021 behövde du betala 8,60 kronor för en dollar. Ett år senare måste du betala 11,25 kronor för en dollar. Om en hamburgare i USA förra året kostade 2 dollar betalade du 17,20 kr. I år betalar du för samma hamburgare 22,50 kronor.

Här tipsar Emma Persson om vad du kan spara in på inför på höstlovet

  • Prata med barnen innan resan och förklara för dem att allt har blivit dyrare och att ni därför inte kan göra precis allt ni annars skulle ha gjort.
  • Gör en budget innan semestern – gärna tillsammans med barnen – då kan ni prioritera det ni absolut vill göra.
  • Om du handlar med kort är det bäst att välja att betala i landets valuta då du oftast får en förmånligare valutakurs då. Om du väljer svenska kronor har säljföretaget fria händer att själv sätta valutakursen.
  • Ät inte alla mål mat på restaurang. Reser ni till ett varmare ställe går det alldeles utmärkt att ta med sig en picknik till stranden. De flesta storstäder har fantastiska parker som lämpar sig för en matsäck.
  • Ta i förväg reda på vad det finns för sevärdheter som inte kostar något eller som är mer prisvärda
  • Om ni är i en storstad. Undersök om ni kan köpa ett veckokort eller familjekort till lokaltrafiken.

Relaterade ämnen