Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Gabby K/Pexels, Illustration: Asin Delawi

Maria Schultz

Hur får vi våra barn intresserade av vetenskap?

Hur får vi våra barn intresserade av vetenskap? Så att de ska vilja forska och driva utvecklingen framåt? I nya boken “Forskardrömmar” berättas om hur 60 forskare hittade sitt kall och tänkte som barn. Och är man intresserad av ekonomi går det inte att undvika historien om nobelpristagaren Elinor Ostrom.

Det är en vacker bok som Sveriges unga akademi (Fri Tanke Förlag) tagit fram. Spännande berättelser om hur framstående forskare idag, tänkte och nyfiket funderade – då som barn.

Om du har ett ekonomiskt intresse fastnar du självklart i storyn om Elinor Ostrom, forskare i statsvetenskap och nationalekonomi som mottog Nobelpriset i ekonomi 2009.

Men vägen till forskning och framgångar var långt ifrån spikrak för en kvinna född 1933. Elinor, eller Linn som hon kallades, visste tidigt att hon ville forska, men växte upp under fattiga förhållanden i Los Angeles under den stora depressionen. Mamman kämpade ändå för sin dotters skolgång och ordnade en skolplats för Linn i det rika Beverly Hills.

Fri tanke förlag.

Linn tog chansen och ville även fortsätta studera på universitet. För att ha råd jobbade hon extra både på bibliotek och som simtränare. På universitetet läste hon kurser i samhällskunskap och ekonomi, men inte matte. Det var inget ämne för tjejer, tyckte man då.

De vanligaste jobben för högskoleutbildade tjejer på den här tiden var som lärare eller sekreterare. Men Linn ville ju bli forskare!  Hon och tre andra kvinnor fick till slut ändå börja en doktorandutbildning i ekonomi – något som folk i hennes närhet inte riktigt förstod varför hon ville göra. Hon fortsatte att kämpa och fick till slut jobb som lektor på ett universitet i Indiana.

Hon forskade bland annat om gemensamma naturresurser och reste världen runt i sina forskningsprojekt. Tre år före sin död i cancer 2012 fick hon så Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne – som första kvinna. Hon fick det för sin analys av ekonomisk organisering, särskilt samfälligheter. 

Nyckelbegreppet i en lyckad styrning var tillit, enligt Ostroms forskning. En av hennes viktigaste insatser var tillämpningen av teorin inom miljöområdet och vad som händer vid överfiske.  Här var Ostrom skeptisk till statlig kontroll och privata initiativ betonade istället att förändringen måste växa fram inifrån själva verksamheten. Något som är viktigt att påminnas om än idag. 

Och något viktigt du påminns om när du läser om alla forskares upptäckter i Forskardrömmar är att mycket börjar hos barnen – och deras drömmar.

Illustration av Elinor Ostrom som barn: Asin Delawi, ur Forskardrömmar (Fri Tanke Förlag)