Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Hur påverkar Stenbocken AP7:s avkastning?

Har Stenbocken, Pluto och Vattumannen effekt på alla soffliggares avkastning framöver? Varför vänder sig folk till horoskop för att få börstips? Om det och mycket mer gräver AP7 i nya konceptet Tänkonomi. Namnet flörtar med Tankar och Ekonomi, alltså beteendeekonomi. Inför det första avsnittet har ett horoskop ställts för fonden.

Varför styrs vi av känslor vid ekonomiska beslut? Eller gör vi verkligen det? I Tänkonomi utforskas gränslandet mellan psykologi och ekonomi, där förutfattade meningar om privatekonomiskt beslutsfattande utmanas. AP7 har som ambition att informera och folkbilda om pensionssystemet och beslut kopplat till det. Tänkonomi har som ändamål att hjälpa människor att förstå sitt ekonomiska beslutsfattande bättre – och därigenom minska den ekonomiska oron som många lätt kan känna.

– Många känner sig idag oroliga för sin ekonomi, framtid och pension, vilket är både mänskligt och förståeligt. Med Tänkonomi vill vi öka förståelsen för hur vi tänker och hoppas därmed kunna både lugna och bidra med nya insikter om mänskligt beteende – på ett ibland lite oväntat vis, säger Mikael Lindh Hök, Kommunikationsstrateg på AP7.

I AP7:s nya podd, Tänkonomi-podden, träffar programledaren Karin Adelsköld forskare och experter inom beteendeekonomi för att diskutera ekonomiskt beslutsfattande utifrån olika teman. Samtliga kommer utmana och förklara människors, ibland rationella och ibland mindre rationella, beteenden.

I det första avsnittet tar hon tillsammans med psykologen Erik Bohjort upp vilka yttre faktorer som påverkar när vi ska fatta beslut. Ett exempel på det är astrologi. Intresset för astrologi har under de senaste åren vuxit och i avsnittet undersöks bland annat varför en del söker sig till astrologi när de ska göra viktiga val. Inför detta lät Tänkonomi-podden astrologen Margareta Hedin ställa ett horoskop av AP7 baserat på fondens startdatum.

 

– Inför beslut påverkas vi av flera faktorer. En del läser ekonomisidor och en del frågar kompisar. Andra tar hjälp av astrologi. Vi vill gräva lite mer i vilka grunder vi människor egentligen fattar beslut på och dela med oss av dessa insikter. Vi hoppas att fler blir nyfikna på att få lite aha-upplevelser om sitt eget beslutsfattande genom Tänkonomi-podden, säger Mikael Lindh Hök. 

Håll utkik på AP7:s kanaler framåt för att ta del av mer inom Tänkonomi temat.

Läs och se mer här: https://www.ap7.se/tankonomi/