Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Johan Florén – AP7:s chef för kommunikation och ägarstyrning – #framtidstankar

141017_Johan_44A7279Idag #framtidstankar vi Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning hos oss på AP7, om finanssektorn ansvar för en mer hållbar utveckling.

Ska finanssektorn kunna spela en central roll behöver det breda kapitalet mobiliseras och då måste färdriktningen vara klar.

Klimatfrågan är en av vår tids stora utmaningar och alla är överens om att finanssektorn har en central roll att spela. Frågan är vilken. Vad tycker du?

– Transformationen från dagens samhälle till ett koldioxidsnålt samhälle är både utmaning och möjlighet. Jag tycker att finansvärlden ska kliva in tydligare i rollen som möjliggörare i den övergången. Det kommer att behövas mycket stora investeringar i allt från grön infrastruktur till förnyelsebara energikällor.

Vilken eller vilka tycker du är finanssektorns största framtida utmaningar för att ta sig an klimatutmaningen?

– Jag tycker att det saknas en tydlig målbild att arbeta mot. Då blir insatserna lätt splittrade och med fokus på perifera frågor. Ska finanssektorn kunna spela en central roll behöver det breda kapitalet mobiliseras och då måste färdriktningen vara klar.

Vem eller vilka inspirerar dig gällande hållbarhetsfrågor? Vem eller vilka skulle du säga är förgrundsfigurer?

– Jag måste säga Elon Musk, grundaren till Tesla Motors. Inte bara för att han har tagit fram en tjusig elbil, utan för att han är en driven entreprenör som ständigt hittar nya okonventionella lösningar. En gång i tiden var han med och gjorde Paypal till en framgångssaga. Som styrelseordförande i SolarCity har han varit med och utvecklat finansieringslösningar som gör att privatpersoner kan installera solpaneler i bostäder utan att behöva investera en enda dollar. För ett par veckor sedan lanserade han nya, bättre och mer användarvänliga batterier från Tesla. Den typen av personer kommer att spela en nyckelroll i spridningen av de teknikinnovationer som samhällsomställningen kommer att kräva.

Vem borde man följa på Twitter om man är särskilt intresserad av den här sortens frågor?

– Till exempel kan man följa Guardian Environment.