Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Konsten att sitta still i båten i turbulenta tider

Börsernas utveckling under de senaste Corona-månaderna har varit dramatiska. Från att falla handlöst under mars steg börserna rejält under april och ovissheten om de närmaste månaderna är stor. Sannolikheten är stor att det kommer att fortsatt vara stora rörelser på börserna innan det lugnar ner sig.

Vi får i dessa tider frågor om vad vi gör för att anpassa vår förvaltning av AP7 Såfa. I stora drag gör vi inget annorlunda än tidigare. Detta eftersom vår investeringsfilosofi kvarstår och baseras bland annat på att ta risk, sprida riskerna samt att tänka långsiktigt.

 


Som svar på frågan hur AP7 har agerat under krisen formulerade Richard Gröttheim det så här i en intervju med Placera i slutet av mars: ”Vi är här på lång sikt och vi vet att sådana här nedgångar kommer med viss periodicitet. Det är det som är risken med att ha aktier, men man får också betalt för den risken på lång sikt.”

Därför är det smart att spara löpande med exempelvis månadssparande. Då minskar risken att man går fel i sitt försök att pricka in köp exakt på botten och försäljning på toppen.

Att investera löpande kallas med ett finare ord för tidsdiversfiering. Ingrid Albinsson som är kapitalförvaltningschef här på AP7, tryckte på det i en intervju hon gjorde med blogg-podden RikaTillsammans i mitten av april. Där poängterade hon att risken i premiepensionen, som investeras årsvis, sprids även när man tar ut pensionen.

”När man sätter av en gång per år så sprider man ut sparandet över sin livstid. Både när man sätter in pengarna men även när man kommer att ta ut pengarna så småningom, eftersom man inte gör alla uttagen vid samma tillfälle. Det är alltid bättre att diversifiera och sprida ut när man gör saker.”

Frågan är hur vi kommer tala om Corona-krisen och aktiemarknaderna i efterhand. Troligtvis i linje med hur vi nu ser på millenium-krisen, Lehman-kraschen, 90-talskrisen eller den större Kreugerkraschen på 30-talet. Troligtvis som Richard Gröttheim i intervjun med Placera: ”Jag tror ändå att vi kommer säga att, okej, det var ytterligare en kris där vi hade kraftiga fall, men aktier kommer fortfarande vara bra på lång sikt och det kommer att vara en återanpassning.”