Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Céline Montanari, forskarstuderande vid avdelningen fiber- och polymerteknologi på KTH. Foto: KTH

Maria Schultz

KTH:s transparenta trä har blivit smart

För några år sedan kom några KTH-forskare på hur man utvecklar transparent trä. Det blev en världsnyhet och man såg fantastiska möjligheter. Nu har forskarna utvecklat materialet till att kunna kontrollera temperaturen i hus. Om materialet kommer till användning inom byggindustrin blir det ett starkt bidrag till FN:s elfte klimatmål Hållbara städer och samhällen.

Nu är det transparenta träet uppgraderat till 2.0 och det kan på egen hand reglera den värme som släpps igenom. Själva upptäckten av transparent trä är revolutionerande, men den nya egenskapen är ett om möjligt ännu större genombrott.

Vad innebär det här egentligen?

Den innebär nämligen att om det nya materialet är tillräckligt hållfast kan det användas i till exempel fönster och paneler för ljusinsläpp i byggnader och därmed minska energikonsumtionen.

Céline Montanari, som är en av de ansvariga bakom den nya versionen av det transparenta träet förklarar att det har  isolerande egenskaper som kan förhindra värmeförluster under vinterhalvåret och när temperaturen stiger utomhus kan träet släppa ut värme.

Det som är nytt nu är att forskarna också har tillsatt ett energilagrande material. Så när solen gassar på ett träfönster kan överskottsvärmen fångas upp för att sedan släppas ut igen under den kyligare natten.
Det sparar energi både för uppvärmning och nedkylning av byggnader.

Forskarna är övertygade om att det går att skala upp tekniken för att använda i riktiga hus.
– Det kommer att bli möjligt om företag tar sig an utmaningarna med det, säger Céline Montanari till Sveriges radio.