Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Nära tre av tio kvinnor är osäkra på vad de bör göra med sitt sparande när börsen faller eller när det är inflation. Foto: iStock

Maria Schultz

Kvinnor osäkra på hur de ska agera vid inflation

Många kvinnor är osäkra på vad de bör göra med sitt sparande när börsen faller eller vid inflation. Det visar en undersökning gjord av Swedbank och Robur.

94 procent av de kvinnor som deltagit undersökningen har ett sparande och många vill lära sig ännu mer. En sak som sticker ut att kvinnorna i större utsträckning föredrar räntefonder och det innebär oftast lägre risk, men också lägre avkastning. Tittar man på män är det tvärtom de väljer hellre aktiefonder vilket innebär högre risk men även större avkastning.

– Kvinnor tjänar generellt sett mindre än män. Då är det svårare att få pengar över att spara och det kan också kännas tryggt att ta lägre risk i sitt kapital. Men det viktiga är att göra medvetna val utifrån vad man vill med sitt sparande. Sparar man på lång sikt kan man våga ta lite mer risk och därmed öka sannolikheten till högre avkastning, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

Det är inget fel på att ha lägre risk för sitt sparande, men det är främst om man behöver pengarna inom några år. Då kan det vara bra att ha ränte- och blandfonder.

Ska pengarna användas inom bara några års sikt bör man däremot välja lägre risk för sitt sparande, som ränte- eller blandfonder.

De flesta brukar inte låta inflation och börsnedgångar påverka det långsiktiga sparandet. Men enligt undersökningen så är nära tre av tio kvinnor osäkra på hur de bör göra med sitt sparande vid inflation.

– I tider när börsen faller bör den vanliga fondspararen ta det lugnt. Sparandet på börsen är långsiktigt och historiskt sett följs nedgångar av uppgångar. Har man en automatisk överföring varje månad behöver man inte bekymra sig om att försöka tajma marknaden, utan sprider både risk och avkastningsmöjligheter över tid. Har man möjlighet kan man till och med passa på att investera lite ytterligare när börsen har fallit, säger Matilda Persson, produktspecialist på Swedbank Robur.

Vid inflation tappar pengarna i värde, något som framför allt påverkar de pengar som sitter på sparkonto och i räntefonder. Nästan tre av tio kvinnor är osäkra på hur de bör agera i tider av inflation. Så har man stora belopp på ett sparkonto kan det vara smart att flytta över en del till fonder för att skydda pengarna mot inflationen.

– Däremot bör man alltid ha sin buffert på sparkonto, där man lätt kan komma åt pengarna och där värdet inte förändras dramatiskt från en dag till en annan, säger Madelén Falkenhäll.

Så här kan du lägga upp ditt sparande – tips från Swedbank

  • Spara regelbundet varje månad.
  • Spara först ihop till en buffert, sedan kan du spara långsiktigt.
  • Öppna ett investeringssparkonto, där kan du enkelt ändra fonder utan att behöva deklarera varje gång.
  • Placera det långsiktiga sparandet och fördela på 3-4 fonder med olika inriktning och olika risknivå.
  • Undvik att stressas när börsen går ned. Så länge du inte säljer dina fonder eller aktier har du heller inte förlorat pengarna. Historisk sett följs en nedgång av en uppgång.
  • Om du har möjlighet, öka ditt sparande på börsen när den har gått ner, då ökar möjligheten till avkastning längre fram.
  • Se över så inte en för stor del av ditt sparkapital är placerat på sparkonto. I tider med hög inflation minskar värdet på pengar som sparas utan avkastning.

LÄS MER FRÅN PRESSMEDDELANDET HÄR