Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Magnus Lindkvist bloggserie

Måndag morgon och dags för trendspanaren Magnus Lindkvist fjärde inlägg i bloggserien om ”Framtidstänkarfel vi gör om pension”. Idag skriver han om förändring och ger svar på frågan om vi förändras med åldern eller är det bara det yttre som blir lite skrynkligare och gråare?

Läs gärna Magnus tidigare inlägg om ”Framtidstänkarfel vi gör om pensioner”, tankar kring virituell pension, information och dess överflöd samt den andra sidans grönare gräs.

Mer information om föreläsaren, författaren och futurologen Magnus hittar du här.

MagnusLindkvist_3

Du?
När människor åldras på film – exempelvis pensionsreklamfilmer – så lägger man på smink och proteser. Bakom det grånade håret och saggande mungiporna finns dock samma karaktär kvar. I verkligheten gör den inte det. Åtminstone inte i samma skepnad. En av de vanligaste missuppfattningarna om framtiden är att just du och jag kommer vara samma människor om tio år.

I ett stort amerikanskt experiment undersöktes nästan 20 000 individer som fick svara på frågor om sina värderingar, preferenser och idéer med tio års intervall. Resultatet var slående. Så gott som alla hade genomgått ganska drastiska förändringar även avseende grundläggande personlighetsdrag.

Det blir uppenbart för oss om vi ser bakåt – mitt tonårs-jag och mitt fyrtioårskris-jag är två olika individer – men vi lever med illusionen att vi skulle vara färdiga som individer. Studien visade tvärtom att även människor i sena sjuttioårsåldern fortsatte att förändras.

Magnus Lindkvist