Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

12 500 miljoner kronor sätts in till 8 miljoner premiepensionssparare från och med fredagen den 5 maj. Foto: iStock

Maria Schultz

Pensionärer får dela på 12 500 miljoner kronor

Grattis till 8 miljoner premiepensionsspararna som får fondrabatter och arvsvinster insatta på sina premiepensionskonton av Pensionsmyndigheten. Samtidigt dras även premiepensionsavgifterna av.

Det blir ett rejält tillskott i premiepensionskassan på fredagen den 5 maj. Då börjar nämligen premiepensionsinsättningarna för alla pensionärer och premiepensionssparare.

– Premiepensionssparare och pensionärer får tillbaka 12 500 miljoner kronor i rabatter och arvsvinster. Beloppet har påverkats negativt på grund av börsens utveckling under 2022. Men totalt sett har insättningarna ökat tack vare att fler har tjänat in premiepension under längre tid, säger Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning.

Fondbolagen rabatterar sina fondavgifter för att få delta på premiepensionens fondtorg. Den rabatten får sparare och pensionärer en gång per år och för pengarna köps fler fondandelar till spararnas premiepensionskonton. Förutom fondrabatten får spararna även 6,7 miljarder i arvsvinster.  Det är pengar från personer som avled förra året och som nu fördelas till övriga sparare och pensionärer.

Den kapitalviktade fondavgiften var i genomsnitt 0,13 procent av förvaltat kapital 2022. Utan fondtorgets rabatt hade den genomsnittliga kapitalviktade avgiften istället varit 0,45 procent.

Relaterade ämnen