Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Podd-såfan: Niklas Laninge

Då var det dags för Förvalts podd igen. Den här gången har vi satsat på  nudging, rationellt sparande och hållbarhet utifrån ett beteendeekonomiskt perspektiv. Vi bjuder på spännande gäster och först ut är Niklas Laninge. LYSSNA PÅ PODDEN HÄR!

 

Vilket mentalt hinder jobbar bankerna mot?
Varför rabatterar folk framtida kostnader?

Beteendedesignern och författaren som la ner Facebook, tidsbegränsade Instagram och satsade sin online-besatthet på aktier istället.
Niklas Laninge vill skapa kommunikation och design som leder till förändrat beteende.
Det som är rationellt i Laninges bok är det långsiktiga beteendet – att skifta om portföljen från höga avgifter och mycket ränta till en aktieportfölj med låga avgifter.
”Jag tycker inte att det är så rationellt att gå ut på restaurang och äta avsmakningsmenyer. Det är ett beteende som jag inte fattar.”
Själv tillbringar han sin sommartid på landstället utan el och vatten och ett hemmasnickrat gym. Då bränner man inte pengar på irrationella saker.

Missa inte. Bra tips på smarta tricks. Som en espresso för hjärnan enkelt uttryckt.

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.