Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Politisk turbulens – men ekonomiskt lugn

Valutgången blev kanske inte helt oväntad. Just nu råder det tveklöst en osäkerhet kring vad som ska hända de kommande veckorna. En sak är dock säker, och det är att näringslivet står enade i att det krävs tydlighet och stabilitet från den kommande regeringen.

Flera i fond- och försäkringsbranschen anser att regeringen måste se över frågor om sparande och pension. Både Skandias och Alectas vd:ar går ut och ställer tydliga krav i Dagens Industri, där de vill se ett ordentligt fokus på ett hållbart pensionssystem.

Men även om det just nu är ett politiskt kaos råder det ekonomiskt lugn. Internationellt finns ett stort förtroende för Sveriges offentliga finanser. Att SD inte blev så stora som prognoserna visat dämpar samtidigt diskussionerna om en Swexit vilket skulle skapat oro på marknaderna.
”Landet är i så pass bra skick att vi klarar oss utan regering en ganska lång tid”, säger Joakim Bornold, privatekonom på Nordnet till Dinapengar.se.

Men det är ändå inte fel att fokusera på pensionssparandet i dessa tider, något bloggen Rikatillsammans, som drivs av Jan Bolmeson, gjort i veckans avsnitt.

Bolmeson berättar att han läst på om Sjunde AP-fonden och förklarar att ibland är det faktiskt positivt att inte göra ett aktivt val, med andra ord ett aktivt ickeval. Här ger han konkreta tips till varför han anser att det är bra att köra 100 procent av sin premiepension i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.