Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Richard Gröttheim på G20: ”Trudeau ger oss hopp för klimatet”

Hur kan världens pensions- och privata kapital bättre stödja en hållbar utveckling kring bland annat klimat och infrastrukturbehov i utvecklingsländer?

Den frågan behandlades igår när jag deltog på Investor Forum i samband med G20-mötet i Buenos Aires där världsledarna träffas idag fredag och imorgon lördag. Syftet var att samla några av världens största pensionsfonder och andra investerare för en diskussion med ett antal finansministrar, världsledare inom G20 och cheferna för IMF, OECD med flera runt hållbarhet och FN:s agenda 2030.

Mötet som pågick under en hel dag arrangerades av World bank och Argentina som värd för G20.

När jag blev inbjuden till detta möte för att representera AP7 såg jag en självklar koppling till oss som global aktiefond med en strävan att stödja internationella avtal och på alla sätt vi kan påverka utvecklingen av globala spelregler. Det var därför lätt att tacka ja till inbjudan. Så här precis efter mötet känns det som att mina förväntningar uppfylldes på dessa punkter.

Tillsammans med AP4, SPP och Alecta har vi uttryckt att globalt samarbete är nyckeln för att kapitalmarknaden ska ta sitt ansvar för att vi ska uppnå Agenda 2030-målen.

Programmet var upplagt som en kombination av direkta anföranden, paneldebatter och diskussioner i mindre grupper. Anföranden hölls bland annat av ett antal finansministrar: från Storbritannien, Phillip Hammond, från Japan, Taro Aso, från Argentina, Nicolas Dujovno, samt från Saudi Arabien, Abdullah Al-Jaddan. Även OECD:s generalsekreterare Angel Gurria och IMF-chefen Christine Lagarde talade.

I de mindre grupperna diskuterade vi oss fram till olika call to action som skickades till världsledarnas G20 möte idag. Dessa gällde vad vi som investerare vill att det politiska systemet ska leverera för att ge stabila villkor for långsiktigt hållbara investeringar.

Vad var det starkaste intrycket under dagen? Det var otvivelaktigt när Kanadas primärminister Justin Trudeau deltog i en paneldebatt med bland annat vd:arna för Bank of America och Japans största pensionsfond GPIF. Denna dynamiske världsledare pratade med engagemang om hur det globala politiska systemet måste anta utmaningar runt klimat och infrastruktursatsningar i utvecklingsländer på ett sätt som skapar goda villkor för oss investerare. Detta gav hopp om att politiker kan leverera i en tid som annars kännetecknas av brist på detta från många håll.

Jag tar med mig många hoppfyllda intryck från Buenos Aires och har även gjort AP7:s röst hörd i ett internationellt viktigt sammanhang.

Richard Gröttheim
vd AP7