Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Richard Gröttheims tankar från UN Climate Week NYC

Sitter och äter lunch nära Times Square i New York och ser skyarna öppna sig, regnet bara vräker ner. En stark kontrast mot gårdagen när det var en ruskigt varm höstdag för att vara New York. Extremväder igen alltså! Är det ett sammanträffande att klimatförändringarnas effekter gör sig påminda just under ”Climate Week NYC”. Min starka känsla är: Nu måste världen på allvar leva upp till Parisavtalet!

Jag deltar under tre dagar på Climate Week i New York. Denna samlingsplats för statsministrar, investerare, vd:ar, borgmästare med flera från hela världen, med den gemensamma agendan att hantera klimatfrågan. Detta genom såväl politik som investeringar och rätt prioriteringar.

Climate Week NYC sker samtidigt som FNs generalförsamling har möte, med många av världens ledare på plats. Säkerheten är extremt hög vilket känns i hela stan, men framför allt nära FN-skrapan.

De tal jag hört från olika världsledare såsom FNs generalsekreterare António Guterres, Microsofts och Unilevers vd:ar Brad Smith respektive Paul Polman och Sydafrikas president Cyril Ramaphosa visar att politiska ledare och företagsledare har tagit klimatfrågan på allvar. Det inger förhoppningar även om det är allt mer bråttom att agera.

Som VD för AP7 blir det ett antal möten och även framföranden.

I måndags höll jag ett anförande, ”Investor Action on Climate Change: A Nordic Perspective”, på en konferens arrangerad av ISS och BNP Paribas. Jag beskrev alla de åtgärder vi genomfört under senare år såsom screening enligt Parisavtalet, åtgärder mot lobbying som går emot Parisavtalet och grönt mandat med mera. Det fick ett bra mottagande och refererades till under resten av konferensen. Under tisdagen var jag med i en panel på en konferens arrangerad av Nasdaq och Africa Investor som behandlade hur internationella investerare ser på Afrika och investeringar där.

Det känns angeläget att vara här och representera Sjunde AP-fonden. Många deltagare här är investerare som har valt att ta ett aktivt hållbarhetsperspektiv. Mycket fokus på FN-mötet ligger också på FNs 17 hållbarhetsmål, där vi på AP7 tagit en aktiv roll att integrera de i vår ägarstyrning. Det är tydligt att AP7s aktiva roll som investerare och vårt agerande i klimatfrågan har gett eko ut i världen. Jag har fått många inbjudningar att delta som talare för att dela med mig av våra erfarenheter. Något som jag uppskattar mycket då det är tillsammans vi skapar förändring i rätt riktning.

Dessa dagar ger många inspirerande intryck och energi av att det finns en stark vilja. Men om vi ska nå Parisavtalets mål så finns det mycket kvar att göra.

 

Richard Gröttheim
VD Sjunde AP-fonden