Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Samarbete och långsiktiga ägare underlättar hållbarhetsarbetet

Glöm inte investerarnas betydelse.

Så sa Löfbergs vd, Lars Appelqvist på ett seminarium under tisdagsmorgonen i Almedalen. Seminariet, som arrangerades av CSR Sweden och Skandia handlade om att hållbarhetsfrågan behöver ligga på ledningens bord om verklig förändring ska kunna drivas igenom.

Almedalen

Något som övriga paneldeltagare var överens om. Panelen bestod förutom Lars Appelqvist av Anders Strålman, vd Axfood, Bengt-Åke Fagerman, vd Skandia, Lennart Käll vd Svenska Spel och Bengt Mattson, CSR-ansvarig och ordförande Pfizer/CSR Sweden.

Panelen var även enig om att det är viktigt att ha medarbetare med rätt kapacitet och kunskap för att driva företagets hållbarhetsfrågor. Men allra viktigaste ansågs det dock vara att det finns ett genuint stöd från ledningen och långsiktiga investerare.

Långsiktiga ägare underlättar hållbarhetsarbetet, sa Anders Strålman och beskrev hur mycket enklare det är att driva hållbarhetsfrågor utifrån ett långsiktigt perspektiv om ledningen och styrelsen har ett genuint intresse för engagemanget. Han fortsatte och sa att om hållbarhetsarbetet bara görs med hjärna och PPT-bilder, så kommer det aldrig att flyga. Det måste finnas hjärta i det.

På ett annat seminarium, under morgonen, diskuterades utvecklingen av pensionsbolagens investeringar i hållbara alternativ. Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för (KD), deltog i samtalet:

Det finns mycket kvar att göra men utvecklingen har varit explosionsartad bara de senaste 15 åren. De investerare som går i täten och fokuserar på hållbarhet i sina investeringar gör ett viktigt jobb eftersom det driver på konkurrenterna att följa efter.

Om fler investerare går ihop och tar fram konkreta förslag för hur företag kan arbeta med hållbarhet, så skulle det kunna hända väldigt mycket på kort tid, menade Carina Lundberg Markow, hållbarhetsansvarig på Folksam. Denna strategi använde Folksam bland annat på BP:s och Shells stämmor. De ställde krav på bolagens hållbarhetsarbete tillsammans med andra aktörer i branschen och lyckades på så vis att driva igenom kraven tack vare samarbete.

I går kväll inledde Stefan Löfven sitt partiledartal med att påpeka att människans utveckling är hela samhällets utveckling. Han utlovade två miljarder till klimatinnovationer med motiveringen,

Vi vill investera i ett hållbart samhälle.

Löfven lyfte också svensk innovationskraft inom en mängd näringar och uppmanade alla att göra studiebesök på svenska, innovativa företag och njuta av nya, världsledande uppfinningar. Men dessa uppfinningar utvecklas inte av sig själva. För att de ska nå sin fulla potential behövs stabila och långsiktiga investeringar.

I morgon bloggar vi om utmaningar med att redovisa miljö- och klimatpåverkan för olika sparformer samt hur vägen framåt kan se ut.