Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Sista inlägget i Magnus Lindkvists bloggserie

Så har vi kommit fram till det femte och sista inlägget i trendspanaren Magnus Lindkvist bloggserie om ”Framtidstänkarfel vi gör om pension”. Idag handlar inlägget om framtiden – en tid som står i motsats till det förflutna eller en drömfylld plats som styr vårt handlande idag.

Läs gärna Magnus tidigare inlägg om ”Framtidstänkarfel vi gör om pensioner”, tankar kring virituell pension, information och dess överflöd, förändras vi med åldern samt den andra sidans grönare gräs.

Mer information om föreläsaren, författaren och futurologen Magnus hittar du här.

MagnusLindkvist_4

Den Meningslösa Framtiden
Sianden om framtiden ska alltid innehålla meningsfulla anekdoter om antingen en vacker, rättvis och ekologisk framtid alternativt ett nalkande klimat- eller kärnvapenkatastrof. Framtiden ska hur som helst ha mening för oss idag. Den ska kunna förstås och värderas av våra 2010-talshjärnor. I verkligheten förblir mycket detsamma – människor dricker fortfarande medeltidsdrycken öl och sex handlar fortfarande om ett utbyte av kroppsvätskor – och mycket som sker ter sig ganska meningslöst i förväg.

Gagnam Style, Angry Birds, Twitter och Justin Bieber har berikat miljarder människors liv men gick inte att förutspå för tio år sen. Detta blir extra graverande när det handlar om sparande och investeringar eftersom många investerar i berättelser som låter bra – i en så kallad narrativ modell – medan många investeringar såg dåliga ut innan de blev verklighet.

Red Bull hatades i fokusgrupper men blev en miljardframgång. Iphone kallades värdelös av konkurrenten Nokia men sänkte det finska mobiltelefonbolaget. När vår framtid trycks in i en given berättarform – utopisk eller dystopisk – så tar vi bort en stor del av den verklighet som blir den faktiska, inte fiktiva, framtiden.

Fram-tiden
På franska har man två ord för framtiden – le futur och l’avenir. Den förstnämnda är den konkreta betydelsen av en tid som står i motsats till det förflutna. Den sistnämnda är den drömfyllda plats som styr vårt handlande idag.

När vi spekulerar om hur vi kommer leva och må när vi fyllt sjuttiofem så är det l’avenir vi utforskar. Yoda, kanske universums mest intelligenta varelse, uttryckte det hela elegant: ”Svår att se. Alltid i rörelse är framtiden.”

Som människor har vi välsignats med förmågan att mentalt resa i tiden. Vi gör det ungefär 12procent av vår vakna tid – ungefär en timme av en åttatimmars arbetsdag – men vi halkar lätt ned i mentala fallgropar. Dessa mentala fallgropar är viktiga att upplysa människor om, inte för att vi kan bota dem utan för att, som Hegel uttryckte det, vara medveten om begränsningar är att redan vara bortom dem.

Magnus Lindkvist