Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock

Maria Schultz

Solceller – 5 skäl till varför

Efterfrågan på solceller har ökat kraftigt över hela världen, även i Sverige har trycket varit högt. Det har flera förklaringar. Bland andra högt elpris, men också en vilja att bidra till omställningen av klimatet, skriver Kundkraft i ett pressmeddelande. Och efterfrågan kanske ökar ytterligare med risk för höjda priser i maj.

Bara förra året i Sverige ökade installerade solcellsanläggningar med hela 46 procent. Det som bidrog mest var stigande elpriser, men också ett intresse att kunna producera förnybar energi på egen hand.

Siffran på installationer kan komma att öka framgent. Främst eftersom att osäkerheten på elmarknaden inte tycks minska.

Som det ser ut just nu kan man räkna med en höjning av elpriserna i södra Sverige redan i maj. Kriget i Ukraina, samt nerstängning av kärnkraftsreaktorer är en bidragande orsak. I norr kan man däremot se fram emot vårfloden och därför blir elpriserna där lägre.

 

Så varför ska man skaffa solceller? Eller ännu bättre Kundkraft listar 5 skäl:

 

  1. Sänker dina elkostnader: När du blir din egen solelproducent så tjänar du även långsiktigt pengar på elen du producerar, vilket kan skapa stor lönsamhet efter en tid och upp mot 25 år. Du slipper även betala energiskatt och nätavgift om du producerar och konsumerar samtidigt.
  2. Höjer värdet på ditt hus: Ett hus ökar i snitt med hela 14 procent när en solcellsanläggning installeras på taket enligt solcellsleverantören Otovo. Anledningen till prisökningen är inte så konstig då solcellerna bidrar till att sänka din boendekostnad genom att minska dina elkostnader.
  3. Helt fossilfri el: Då solceller produceras med hjälp av vår naturresurs solen, så blir elen som produceras helt fri från fossiler gentemot energi som framställts genom gas, olja eller kol. Fossilfri energi är klimatsnäll energi.
  4. Enkelt och smart!: Processen från beställning till färdig montering tar i snitt 4 – 8 veckor, och allt sköts i stort sett av leverantören och dess montörer och elektriker. En ny elmätare monteras av din nätägare för att mäta produktionen av din el som du sedan får betalt för.
  5. Bra förutsättningar för solelproduktion i Sverige: Många tror att solceller inte fungerar under exempelvis vinterhalvåret, då det blir mörkt snabbt om dagarna. Men sanningen är att solcellerna har hög nytta av reflektioner av snön och fungerar mer effektivt under de kyliga månaderna.

KÄLLA: KUNDKRAFT

 

Relaterade ämnen