Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Karin Sjöblom vill få folk – framför allt unga och kvinnor – att lära mer om sparande och aktier. I hennes bok "Spara med glädje" finns ett kapitel om rädslor: "Det blir bättre med åren – är du ovan blir du väldigt rädd, men så snart du är lite utbildad är det inte så farligt. Du måste jobba med ditt psyke", tipsar hon. Foto: Privat

Maria Schultz

Sparexperten Karin Sjöblom: ”Mina tänder är mina diamanter”

Att få lyssna till sparexperten Karin Sjöblom, 87, är lite som att vara på humorshow – med aktier och sparande som ämne.
– Jag lägger gärna in humor. Annars blir det för… jag ska inte säga trist, men siffror kan ju uppfattas som väldigt tråkigt, säger hon.

I juni 2021 kom hennes bok “Spara med glädje” ut. En bok Karin Sjöblom skrev under pandemin, när hennes barn mer eller mindre krävde att hon höll sig på sin kammare.

– De var stränga med mig vilket jag kan förstå. Jag är ju så himla gammal, säger hon. 

När inga restriktioner råder är hon en otroligt aktiv 87-åring. Hon håller ungefär fyra kurser i sparande och aktier varje termin och är dessutom sjukvårds- och regionpolitiker i Kronoberg.

Tre saker tycker hon är extra viktiga att förmedla vad gäller sparande:

  • Börja tidigt – tiden är aktiespararens bästa vän
  • Få dig som kvinna att ta makten över din egen ekonomi
  • Skaffa kunskap så du vet vad du gör – lär dig om bolagen du investerar i

Själv fick Karin tidigt upp intresset för aktier vilket hennes pappa uppmuntrade. 

– Mamma var matematiker, mer försiktigt lagd och skeptisk till aktier efter att ha upplevt bland annat Kreugerkraschen.

Karin ville tjäna sina egna pengar och klara sig på egen hand.

– Jag har haft karlar jag också som jag hade kunnat luta mig mot om jag velat, men jag har alltid velat ha grepp om ekonomin själv. Jag blir faktiskt ledsen och smått förbannad när kvinnor säger att ”ekonomin sköter min man så bra”. Vi säger att vi ska vara jämställda men tydligen inte kring ekonomi. Därför brinner jag mycket för att få kvinnor att greppa det själva. Kunskap är makt, säger hon.

Under Internationella kvinnodagen höll Karin exempelvis ett digitalt föredrag för Aktiespararna med 1 400 kvinnor som åhörare.

– Jag tror att det var 2 000 för jag hörde en del karlar bakom skärmarna också.

Karin vill verkligen få folk att förstå vikten av sparande och att prioritera det. 

– Det viktigaste är att göra det enkelt och glädjefyllt. Och att det ska bli av. Det svåraste av alla beslut är att börja. Det finns alltid skäl till att skjuta upp saker.

Hon ser tre målgrupper som ofta tar del av hennes utbildningar:

– Den första är de riktigt unga som fått kursen av sin farmor eller mormor i julklapp. De är 18-20 år, med en farmor som kanske gått kursen tidigare. De unga är egentligen den bästa målgruppen – de har hela livet framför sig. 

Sedan är det 45-50-åringarna med barn som börjar klarar sig själva, som vill se över hur pensionen kan bli.

– Och den tredje gruppen är nyblivna pensionärer som frågar sig: ”Vad ska jag göra nu?” Då är det smart att skaffa en hobby som går med vinst. Jag vet ingen annan som gör det än aktier, säger Karin och skrattar.

Den mest långväga kursdeltagaren flög in från Helsingfors.

– Vi trodde att personen angett fel stad först, kanske Helsingborg, men den här kvinnan dök upp och sa att hon inte kunde hitta en mer spännande kurs. Det var kul.

Något annat som Karin tycker är roligt är när exempelvis två grannfamiljer med barn går en gemensam kurs.

– Det händer ibland och är väldigt roligt att de skaffar ett intresse ihop. Då finns också större möjligheter att de fortsätter med sitt sparande.

Nu när hon tagit sina kunskaper till bokformat har hon velat bjussa på sig själv och ge personliga exempel från verkliga livet, vilket hon gör i boken:

– Jag tror att det är då man tar till sig bäst, säger hon.

Apropå lärande är Karin utbildad textillärare och har haft många elever under åren. Hon önskar att dagens elever fick kunskap om sparande och aktier i skolan.

– Jag är en kulturtant också och tycker visserligen att det är spännande att lära om gamla greker, men det är ändå något fel om eleverna ska lära sig om gamla greker, men inte hur de betalar räkningar.

Karin minns också en tid i skolvärlden när hon var klassföreståndare för en klass i sjuan och de skulle ha “klassföreståndartid” en timma i veckan.

– Eleverna pratade bara om potatisen som inte var god. Den var för hård, den var för mjuk och till slut kände jag – vi måste prata om annat än potatis. Så jag började lära dem mer om sparande och det gick så bra att de till slut vann en tävling som Sparbanken anordnade. De kom med blommor och grejer till skolan och mina kollegor sa bara: ”Nu har du även fått med eleverna i sparandet.” 

Karin har haft mycket kul under åren med sina pengar. Hon har rest och kunnat bjuda med både barn och barnbarn. Idag behöver hon inte spara mer till sig själv – ”huset täcker begravningen brukar jag säga” – så nu sparar hon åt barnbarnen och de har ett gemensamt intresse.

Hennes yngsta barnbarn är 19 år och har som extrajobb att städa hemma hos Karin.

– Förra gången när han var här dammade han alla de många foton som vi tanter ofta har på väggarna. Han såg sig själv på ett foto när han var på Kanarieöarna eller Grekland och sa: “Farmor, nu skulle vi väl ut och resa igen?” Det känns väldigt fint att en 19-åring vill ut och resa med sin 87-åriga farmor, tycker jag.

Under åren har Karin upplevt flera skakiga, ekonomiska perioder i omvärlden. Hon räknar till fem, med kris i slutet på 80-talet, en i början av 90-talet, sedan stora IT-kraschen i början av 2000-talet, lite senare finanskris 2007-2008 och senast coronan. 

– Och så nu då, med krig och elände, inflation och räntehöjningar.

Om du jämför kriserna – vad tror du om den vi är på väg in i? 

– Jag vet inte. Folk tror alltid att just den som är aktuell är annorlunda, men det repar sig ofta. Det tar mer eller mindre tid bara. Jag skriver på Facebook varje dag – bland annat att man ska fortsätta med sitt månadssparande. Det kanske är nu du köper billigt. Så ge inte upp. Det är såklart väldigt mycket roligare när sparandet går upp, men då kan också vem som helst spara i aktier och lyckas, säger Karin.

Hon tycker att det största felet folk gör är att sälja när det dyker ned.

– Och så går de in igen när det är mycket dyrare. 

Hon flaggar också för att inte sätta alla pengar på börsen.

– Jag har alltid pengar till en framtand. Det värsta som åtminstone skulle kunna hända mig är att slå ut en tand och för att laga kostar det en del. Så ha alltid en buffert till en framtand eller tvättmaskin. För min del är framtanden viktigast. Mina tänder är mina diamanter, som min man brukade säga: “Du behöver inga diamanter för du har ju dina tänder”. Det stämmer fortfarande.

 

Fakta: Karin Sjöblom

Ålder: 87 år.
Bor: I Växjö.
Gör: Utbildar i sparande och aktier, författare till boken Spara med glädje och sjukvårds- och regionpolitiker i Kronoberg.
Familj: Tre barn och sex barnbarn, änka sedan 80-talet.
Intressen: ”Jag har stickat i hela mitt liv. Jag är specialist på att sticka mössor, som jag även säljer. Stickning är också psykologisk kontemplation. Du gör något med händerna men jobbar samtidigt med hjärnan – vänster och höger hjärnhalva. När jag gick i gymnasiet, steg jag upp en timma tidigare, stickade och memorerade samtidigt inför prov. Så aktier och stickning är mina stora intressen. Jag har ett stort hus också, odlar mycket tomater, men de har haft det blåsigt i år.”

 

Karin om det viktigaste i livet

“Pengar är inte det viktigaste i livet. Hälsan är det viktigaste. Har du inte hälsan spelar pengar mindre roll. Men har du hälsan kan du ha väldigt roligt med pengar. 

Jag är barnsligt intresserad av att röra på mig och har gjort det hela livet. Och så är jag också ganska frisk. Det är inte så många i min ålder som står på scen och pratar inför 1 000 personer. Jag minns när HQ Bank gick i källaren och jag sa i något sammanhang att: ”Ni kan läsa Carolina Neuraths bok om det” varpå någon ropade: ”Hur kan du komma ihåg ett så krångligt namn?” Det får man väl memorera, säger Karin.