Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Spartips: Så utmanar du den dyra elen

Januari 2022 blev tufft för många, tuffare än någon januari på länge. Och det beror på elpriserna. Det slog direkt mot hushållens plånböcker. Det var de så kallade spotpriserna (det pris som elbolagen köper in sin el för) som steg till drygt 2 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med i höstas när spotpriserna låg på 85 öre.

Elpriset är för närvarande extremt högt, även om det varierar upp och ned i pris, men det beror till stor del på rekordhöga priser på kol, olja och gas. Det höga priset handlar alltså om begränsat utbud i kombination med hög efterfrågan, samt att flera länder har minskat sin gasutvinning. Exporten från Ryssland är begränsad och gaslagret i Europa är på extremt låga nivåer.

Sedan styr även vädret. Vattenmagasinen har knappt något vatten på grund av för lite regn i somras och under hösten. Det har även under samma period blåst ovanligt lite. Och detta samtidigt som efterfrågan på el under vinterhalvåret varit hög.

Det här har lett till att regeringen kommer att ge ekonomisk kompensation för de höga elpriserna. Stödet kommer att gå till ungefär 2 miljoner hushåll. Ersättning gäller för tre månader: december (2021) samt januari och februari 2022.

Hur mycket pengar man får beror på hur hög elförbrukning man har. Den lägsta ersättningen är 100 kronor per månad och totalt 300 kronor för december, januari och februari. Den högsta ersättningen är 2000 kronor per månad och totalt 6000 kronor för december, januari och februari.

 

Så mycket har priset för el ökat för en normalstor villa och lägenhet per månad

Storlek på villa Kwh 150 öre inkl. alla avg. Kwh 230 öre inkl. alla avg. Skillnad
100 2 666 kr 4 166 kr 1 500 kr
140 4 083 kr 6 250 kr 2 167 kr
180 4 441 kr 6 833 kr 2 392 kr
Lägenhet
120 1 127 kr 1 734 kr 607 kr

Uträkning och fakta; elskling och Länsförsäkringar
Man har räknat med en genomsnittsförbrukning för en månad för en familj på fyra personer.

 

För ett vanligt hushåll som lägger 2 050 kronor per månad på hushållsel fördelas elförbrukningen ungefär enligt följande:
  • Kylskåp och frys förbrukar omkring 415 kronor per månad.
  • Belysning (inne och ute) förbrukar omkring 415 kronor per månad.
  • Tvättmaskin och torktumlare förbrukar omkring 415 kronor per månad.
  • Elektriska apparater såsom TV, radio och datorer förbrukar omkring 310 kronor per månad.
  • Spis och köksutrustning förbrukar omkring 310 kronor per månad.
  • Diskmaskinen förbrukar omkring 125 kronor per månad.

Tidigare undersökningar Länsförsäkringar genomfört visar att bland det första man drar ned på när ekonomin pressas är sparandet.

– I hushåll som har mer stabil ekonomi med två inkomster slår de högre priserna främst mot sparandet och hos dem med lite lägre inkomst, där man inte har så stora marginaler, påverkar det vardagen och konsumtionen, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, och delar med sig av några tips för hur du ska klara dig när elpriserna är som högst.

 

  1. Våga prova ett totalt köpstopp under en eller flera månader. Ät det som finns i frysen, köp inga kläder och gör bara aktiviteter som är gratis. Efter att ha provat det här får du en bra insikt i hur mycket pengar som försvinner på oplanerade inköp.
  2. Skaffa dig koll på var pengarna egentligen tar vägen. Först när du skaffat dig det vet du var du eventuellt kan spara in. Använd någon av de digitala verktyg som finns, t ex hos din bank och dela in utgifterna i olika kategorier, som mat, kläder och nöjen.
  3. Utmana alla dina abonnemang, avtal och prenumerationer. Används alla eller kan du dra ner på några? Kan du få bättre pris hos en annan leverantör. Det här kan ta ett tag att gå igenom men det brukar vara värt det i slutändan.
  4. Gör sparandet till en sport och involvera gärna hela familjen. Barnen kan få hjälpa till att hitta på aktiviteter som är gratis eller billiga måltider. Det finns säkerligen bra konton i de sociala medier de följer som kan bidra med inspiration. På köpet får de en bra lektion i privatekonomi.

Källa: Länsförsäkringar