Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Ta ut pensionen – på kort eller lång tid?

Vilka fördelar finns det egentligen med att ta ut pensionen på kort tid. Och finns det egentligen några fördelar över huvud taget?

Foto: Pixabay

Det ser ut som att vi måste arbeta längre och då kanske man per automatik tänker att det är läge att ta ut pensionen på kortare tid. Men risken är också att vi lever längre eftersom att vi blir piggare och piggare och då behöver man de där pengarna under en längre tid. Så hur ska man göra?

Det man kanske ska börja med är att skissa på en slags grovplanering över hur man vill att pensionärslivet ska se ut. Man skulle kunna beskriva pensionärsekonomin som en berg-och-dalbana. I början är man pigg och livet leker och man gör av med mer pengar, i mitten avstannar det lite för man börjar bli tröttare, på slutet bromsar livet in, men kostnaderna ökar eftersom att man kanske behöver mer vård och hjälp. Därför kan det vara bra att spara pengar till slutet också.

Trots att vi blir äldre, så ser man inga tecken på att folk väntar med att gå i pension. Tvärtom så ökar istället andelen som väljer att ta ut sin tjänstepension på begränsad tid istället för livsvarigt. Det här kan komma att ställa till det rejält för många pensionärer.

I en artikel i DN i helgen jämförde man två rapporter från AMF. 2012 var det 60 procent av tjänstepensionskapitalet som togs livsvarigt, det blev en mindre summa men det räckte hela livet.
I den nya rapporten var den andelen som valde livsvarigt 42 procent. I fjol valde alltså 58 procent istället att ta ut sin tjänstepension på fem eller tio år. En radikal skillnad.

– Utvecklingen kan tyckas motsägelsefull mot bakgrund av den ökning av medellivslängden som sker, säger Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom AMF, i DN.
Fortsätter trenden så är det inte enbart enskilda pensionärer som råkar illa ut, när de efter några år får en kraftig minskning av sina inkomster. Även för samhället ökar kostnaderna när dessa pensionärer inte har råd med egenavgifter för sjukvård och äldreomsorg.

Fakta från min pension.se

Allmän pension

Den allmänna pensionen kan du pausa när du vill. Du kan också välja att ta ut delar av den, till exempel 50 procent. Det går också att bara ta ut premiepensionsdelen. Däremot går det inte att ändra utbetalningstid. Den allmänna pensionen betalas alltid ut livsvarigt.
När du vill ändra något behöver du skicka in en ny blankett till Pensionsmyndigheten. Det kan ta någon månad innan förändringen genomförs, så det är bra att vara ute i god tid.

Tjänstepension

Du kan inte ändra ditt utbetalningsval av tjänstepension. Du kan inte ändra utbetalningstidens längd och inte heller tillfälligt stoppa uttagen. De villkor du vill ändra på, till exempel när du ska ha din första utbetalning eller hur många år du vill att pensionen ska betalas ut på, måste du göra innan du tar ut pengarna.

Tips!

Om du tycker att du tagit ut din tjänstepension på för kort tid, så att du riskerar att få väldigt låg pension senare i livet, så kan du pausa hela eller delar av den allmänna pensionen. Fördelen är att den allmänna pensionen då ger dig en högre månadsutbetalning när du börjar ta ut den.

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.