Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Ny undersökning från Swedbank visar att ju äldre tonåringarna blir, desto mer negativa blir tankarna. Foto: iStock

Maria Schultz

Tankar på pengar stressar 32 procent av de unga

Pengar är alltid ett aktuellt ämne och det kan stressa – i synnerhet ungdomarna. Både de yngre och äldre tänker på pengar i olika omfattning varje vecka. Enligt en studie från Swedbank är det de äldre tonåringarna som känner sig extra stressade när de tänker på pengar.

För de flesta yngre tonåringar är tankar på pengar helt neutralt eller förknippat med positiva känslor – som glädje och trygghet. Men ju äldre de blir, desto mer negativa blir tankarna.

– Pengar hänger ihop med andra saker som är viktiga för ungdomar, som bostad, utbildning och jobb. I slutet av tonåren blir de frågorna plötsligt väldigt aktuella samtidigt som det här med ekonomi blir mer komplext vid sidan av mer vardagliga pengabekymmer som tonåringar har, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Intresset för kunskap om ekonomi är stort bland unga, och skolans roll i att tillhandahålla denna kunskap är avgörande. Enligt en undersökning tycker 81 procent av 19-åringarna att det finns aspekter av ekonomi som är svåra att förstå. Många vill lära sig mer om hur man får bättre överblick och kontroll över sin ekonomi, hur man får pengarna att räcka och hur man sparar. Hela 82 procent av 19-åringarna anser att det behövs mer utbildning i privatekonomi i skolan.

– När man blir myndig får man plötsligt eget ansvar för sin ekonomi. Man kan ta lån, investera och ingå avtal. Om man tidigt får lära sig om privatekonomi, så blir det kanske inte lika överrumplande den dag man fyller 18, säger Madelén Falkenhäll.

Pengar är viktigt även för de yngre tonåringarna, och sociala medier har en tydlig påverkan på deras ekonomiska beteenden. Många jämför sina prylar, kläder och ekonomi med både kompisar och andra de ser på sociala medier. Mer än hälften av tjejerna och nästan en fjärdedel av killarna har köpt något som en influencer eller kändis rekommenderat. Dessutom uppger 37 procent av 14-åringarna att de slösar för mycket pengar.

– Vi som är vuxna behöver möta tonåringarnas intresse för ekonomi och hjälpa dem att hitta ett sunt förhållningssätt till pengar, säger Madelén Falkenhäll.

LÄS HELA RAPPORTEN HÄR

Relaterade ämnen