Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock

Maria Schultz

Tjäna pengar – bli sambo

Tycker du att det är kostsamt att bo ensam? Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket man kan spara på att flytta ihop i olika delar av landet.
– De tusenlappar du sparar på att flytta ihop kan kännas tryggt då det mesta kostar mycket mer idag än bara för ett år sedan, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. 

En singel som bor i en lägenhet på 40 kvm i Lund kan till exempel spara 8692 kr i månaden genom att flytta ihop med en partner. Tar man samma exempel i Solna kan man spara 10 300 kronor. Har man samtidigt en lägenhet man kan hyra ut så kan man dra in ännu mer pengar.

– Glöm inte att prata om ekonomin, helst innan ni flyttar ihop. Särskilt om ni har olika ekonomiska förutsättningar och vanor är det jätteviktigt. Om en av er flyttar in i den andres lägenhet kan det vara bra att skriva ett samboavtal. Kom överens om hur ni ska fördela hushållets utgifter mellan er och sätt upp gemensamma sparmål till era drömmar. Att planera för en gemensam framtid, även ur en ekonomisk aspekt, kan till och med stärka kärleken, säger Emma Persson.

4 ekonomiska tips för sambor

  1. Sätt er ned och prata om hur ni ska dela på utgifterna. Då minskar risken för bråk om pengar och en jämställd ekonomi skapar bättre förutsättningar för er att bygga upp en egen ekonomisk trygghet vid sidan av den gemensamma.
  2. Eftersom ni båda får pengar över är det bra att ha ett samtal om vad ni ska göra med de pengarna. Kanske ska ni båda starta ett eget sparande så att ni har ett frihetskapital som ni bestämmer över? Tjänar en av er mer än den andre är det också klokt att enas om hur ni ska fördela de löpande gemensamma utgifterna. Den en av er som tjänar 15 procent mer kan exempelvis stå för 15 procent mer av de gemensamma utgifterna.
  3. Det är många gånger så att den ene står för merparten av maten och hushållskostnaderna och den andre köper bilen och andra kapitalvaror. Det gör ingenting så länge ni bor ihop men om ni skulle separera är det bra att tidigt tänka på vilket värde som finns kvar i det som ni betalat för. Som sambo är det extra viktigt att se till att stå på kontrakt och kvitton vid köp av kapitalvaror tillsammans så att man blir samägare.
  4. Håll koll på sambolagen. När två ogifta personer bor tillsammans i ett parförhållande blir de sambor. Som sambor har ni ett sämre juridiskt skydd jämfört med om ni vore gifta. Läs noga på om vad som gäller just för er situation.