Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Vad kostar AP7:s fonder?

Sedan det ursprungliga inlägget publicerades har avgifterna sänkts till 0,14 procent i aktiefonden och 0,08 i räntefonden.

———————————————————————————————————

Pehr ställer följande fråga:

Vad är den totala kostnaden, i  procent av sparkapital och kronor räknat, för pensionsspararna som har sina pengar hos AP7?

Förvaltningsavgiften är 0,15 procent i aktiefonden och 0,09 procent i räntefonden. Såfa är en portfölj som innehåller båda dessa fonder i olika proportion beroende på ålder. Avgiften i Såfa är 0,15 procent upp till 55 års ålder och sjunker därefter successivt ned till 0,12 procent i takt med att andelen aktiefond sjunker och andelen räntefond ökar.

2011 var den årliga förvaltningsavgiften på ett insatt belopp på 10 000 kronor, drygt 14 kronor i aktiefonden och drygt 9 kronor i räntefonden.

Johan Florén

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.