Hoppa till innehållet
ap7 logo

AP7 Årsredovisning 2019

 

AP7:s årsredovisning för 2019 har vi fokuserat på vikten av diversifiering (riskspridning) vid långsiktig pensionsförvaltning.

Vi har bjudit in forskarna Luis Viceira från Harvard Business School och Paolo Sodini från Handelshögskolan i Stockholm som ger sina akademiska perspektiv på värdet av diversifiering. Vi beskriver även AP7:s syn på diversifiering, inte minst sett till premiepensionens del av den allmänna pensionen.

Vi har även med två krönikor från utredarna Mikael Westberg och Mats Langensjö som skriver om sina utredningar kring premiepensionssystemet och förvalet.

Under 2019 fick Såfa-spararna i snitt 33,1 procent i avkastning, den högsta avkastningen hittills i AP7:s historia. Siffror som ska sättas i det långsiktiga perspektivet som premiepensionen alltid måste ses ur. Såsom Richard Gröttheim skriver i sitt vd-ord är det en nivå man inte kan vänta sig varje år. I snitt sedan 2000 har avkastningen uppgått till 10,6 procent. En nivå som långsiktigt överträffat målet att AP7 Såfa under ett yrkesliv ska ge 2-3 procents värdeökning per år över inkomstpensionen som uppgått till 3,1 procent.

 

Ladda ner årsredovisningen för 2019

Trevlig läsning!

Alla våra årsredovisningar hittar du på ap7.se