AP7 publicerar uppdaterad klimathandlingsplan med målsättning att bidra till nettonollutsläpp globalt senast år 2050.
AP7:s klimathandlingsplan är en sammanfattning av AP7:s plan för att bidra till att bolagen AP7 investerar i anpassar sina verksamheter till ett koldioxidsnålt samhälle och successivt sänker sina utsläpp för att nå nettonollutsläpp globalt senast år 2050. Klimathandlingsplanen utgår från den handbok för nettonollarbete som AP7 varit delaktiga i att ta fram inom Paris Aligned Asset Owners, Net Zero Investment Framework. Arbetet baseras i sin tur på IPCC:s scenarier och det internationella energiorganiet IEA:s färdplan Net Zero Roadmap.
Med AP7:s uppdrag att förvalta förvalet i premiepensionen åt över 5 miljoner sparare utgör klimatförändringarna en systemrisk som hotar möjligheten till framtida avkastning, inte minst för våra yngsta sparare som kan komma att ha sitt sparande hos oss in i nästa århundrade. För dem väcker klimatförändringarna också konkreta frågor om vilken värld de kommer att kunna pensionera sig i.
– Utöver de uppenbara hoten mot människor och natur, medför klimatförändringarna även stora finansiella risker. AP7 har valt att skapa god diversifiering åt våra sparare genom att äga en aktieportfölj med ett stort antal bolag världen över. Det innebär att klimatförändringarna kommer att påverka bolagen i vår portfölj i olika omfattning, men alla kommer att påverkas på något vis. Med ett så stort kapital som vi förvaltar på lång sikt kan vi inte undvika klimatriskerna genom att sälja av delar av portföljen – vi måste hitta andra vägar. Dessa kan vara flera, men måste ha som gemensam utgångspunkt att få bolag att ställa om för att minska sin klimatpåverkan och förbereda sig på omställningen till ett utsläppsneutralt samhälle. Det är bara så vi kan göra skillnad för klimatet, samtidigt som vi tillvaratar våra sparares intressen, skriver vd Pål Bergström i handlingsplanen.
Omställningsportföljen – ett av AP7:s verktyg
– Uppdraget för vår kapitalförvaltning är att genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande fästa särskild vikt vid hur en hållbar utveckling kan främjas utan att göra avkall på målet om god avkastning för våra sparare. Ett centralt verktyg i klimathandlingsplanen är därför den omställningsportfölj som är under uppbyggnad. Här investerar vi, exempelvis, i bolag som ligger efter i sitt klimatarbete, men där vi som aktiva ägare har goda möjligheter att påskynda deras omställning och samtidigt leverera på våra avkastningskrav, fortsätter Pål Bergström i vd-ordet.
Gröna obligationer – 43 procent av AP7 Räntefond
Räntemarknaden har en viktig roll för den gröna omställningen, då den både är större än aktiemarknaden och finansieringen når fler aktörer såsom stater, statliga bolag och onoterade aktiebolag. AP7 har under senare år ökat andelen gröna obligationer i räntefonden, det vill säga obligationer där kapitalet är öronmärkt för olika miljöprojekt. AP7:s investeringarna i gröna obligationer uppgick till 44,5 miljarder kronor vid halvårsskiftet 2024, motsvarande 39 procent av AP7 Räntefond. Under hösten har investeringarna i gröna obligationer utökats ytterligare och i oktober 2024 uppgick de till 43 procent.
Aktivt ägande på flera nivåer
Planen omfattar bland annat ett antal tidsatta mål för AP7:s aktiva ägande och investeringar. Ett av målen är att till år 2030 ska samtliga prioriterade bolag i AP7:s aktieportfölj bedriva ett trovärdigt omställningsarbete. För att nå målet bedriver AP7, i samverkan med andra investerare, aktivt ägande i syfte att förmå bolagen att intensifiera arbetet med att klimatanpassa sina verksamheter. Under 2025 kommer AP7 att anta mål för investeringar och aktiv påverkan även för ränteinvesteringar, fastighetsinvesteringar och private equity (icke-noterade bolag).
Prioriterade bolag
Eftersom att ett fåtal bolag i portföljen står för en stor andel av klimatavtrycket är dessa prioriterade i ägarstyrningen. Det är bolagen som tillsammans står för 70 procent av koldioxidavtrycket (scope 1 och 2), samt bolag som trots ett lägre avtryck har stor klimatpåverkan – exempelvis bolag inom fossilindustrin, bolag med förhöjd risk för avskogning och bolag som brister när det kommer till transparent rapportering.