Hoppa till innehållet
ap7 logo

AP7 och AMF bildar joint venture-bolag

AP7 och tjänstepensionsbolaget AMF bildar ett joint venture-bolag som blir ägare till kvarteret Urban Escape i centrala Stockholm. AP7 kommer att inneha en tredjedel i det gemensamma bolaget.

Det gemensamma fastighetsbolaget förvärvar citykvarteret Urban Escape som omfattar handelsplatsen Gallerian i centrala Stockholm. Transaktionen görs till bokförda värden. AP7 äger ca 33 procent av bolaget, vilket motsvarar ca 7,4 miljarder kronor i fastighetsvärde. AMF kvarstår som majoritetsägare och AMF Fastigheter kommer att fortsätta utveckla och förvalta kvarteret.

”Det är mycket glädjande att kunna göra vår första investering i en av Stockholms intressantaste kvarter. Med den som utgångspunkt kommer vi successivt att utöka våra investeringar många år framåt, både i kronor räknat och till fler länder. AMF är en idealisk samarbetspartner på den resan”, säger Richard Gröttheim, vd AP7.

Vid årsskiftet fick AP7 utökade placeringsmöjligheter för det förvaltade kapitalet på över 900 miljarder kronor. Mandatet för investeringar i illikvida tillgångar, såsom fastigheter, private equity och infrastruktur, utökades upp till 20 procent.

”Vår långsiktighet som pensionsfond gör att illikvida investeringar passar oss mycket bra och ger oss en bättre riskspridning. Det förutsätter samarbetspartners med samma värderingar och synsätt kring långsiktighet, vilket vi funnit genom AMF”, säger Per Olofsson, tillförordnad kapitalförvaltningschef.

Läs mer i pressmeddelandet från AMF Fastigheter