Hoppa till innehållet
ap7 logo

Årsredovisning 2015

2015 har präglats av både geopolitisk oro och osäkerhet om hur världsekonomin kommer att utvecklas. Den globala tillväxten hackar, vilket leder till oro på finansmarknaden, och det är svårt att säga vad den globala oron leder till. En trolig utveckling är en volatil finansmarknad som går i sidled under flera år.

Efter ett antal år med extremt bra utveckling hade AP7 Såfa under 2015 en mer normal värdetillväxt på 6,3 procent. En nivå som är mer i linje med vad som är rimligt att förvänta sig över längre tidsperioder, än tidigare års höga avkastning.

För första gången beslutade AP7:s styrelse under våren 2015 att minska hävstången. Bakgrunden till det var att ytterligare uppgångar på aktiemarknaden bedömdes vara osannolika samtidigt som risken för nedgång var påtaglig. Efter minskningen ligger nu hävstången på 25 procent i ställer för 50 procent.

Under 2015 sänktes avgifterna ännu en gång, från 0,12 till 0,11 procent i aktiefonden och 0,05 till 0,04 procent i räntefonden. Även framöver är ambitionen att fortsätta sänka avgifterna i takt med att fonden växer, för att spararna ska få högre pension.

I årets årsredovisning intervjuas Jan G Loeys, chefsstrateg och ansvarig för global tillgångsallokering på investmentbanken JP Morgan. Han tar bland annat upp vad som är rimligt att förvänta sig att aktiemarknaden kan ge i en lågräntemiljö. Läs mer på sidan fyra om vad Jan anser är de framtida utmaningarna för investerare och pensionssparare.

Här kan du ladda ner årsreddovisningen som pdf.