AP7 har avslutat ett treårigt temaarbete om finansmarknadens och bolags möjligheter att bidra till bevarandet av biologisk mångfald. Detta genom ett initierat samtal med Vattenfall, Stora Enso, Handelsbanken och Stockholm Resilience Centre.
Vid sidan om klimatförändringarna är förlusten av Biologisk Mångfald ett av de största hoten mot mänskligheten och medför risker och kostnader för både företag och investerare. Det har därmed blivit en strategisk riskhanteringsfråga vid sidan av klimatförändringar. Men det är en avsevärt mer komplex fråga än klimatfrågan. Läs mer om vårt temaarbete här: Tema Avskogning och Biologisk Mångfald
Samtal om biologisk mångfald och finansmarknaden
I samband med avslutandet av temat genomförde vi ett samtal med Beatrice Crona, professor vid Stockholm Resilience Centre Stockholms universitet samt vid Mistra FinBio, Catharina Belfrage Sahlstrand, hållbarhetschef på Handelsbanken, Helle Herk-Hansen, miljöchef på Vattenfall och Peter Lööw, Vice President Sustainable Finance Stora Enso. Samtalet genomfördes av Johan Florén, Kommunikationschef och senior rådgivare ESG AP7.
I samtalet diskuteras hur finansmarknaden har ökat sitt fokus på biologisk mångfald och vilka roller finansmarknaden kan ta som ägare och investerare. Förståelsen måste finnas för att det är en komplex fråga som kommer att ta tid att genomföra men där rapportering och kartläggning måste komma igång omgående.
Se den längre versionen (37 min) och kortare delar av samtalet:
Tema Avskogning och Biologisk Mångfald
I samarbete med investerare och andra aktörer strävar AP7 efter att bidra till metodutveckling och ökad kunskap till andra investerare och bolag. AP7 har därför efter tre års arbete summerat temat i en avslutande rapport.
AP7:s främsta slutsats från temaarbetet biologisk mångfald är att det viktigaste för såväl investerare som bolag är att börja kartlägga och rapportera sina beroenden, påverkan och risker kopplat till naturen och ekosystemstjänster. Det lägger grunden för att hantera riskerna och vända till en positiv effekt på längre sikt.
- På kort sikt – börja rapportera
Även om både bolag och investerare upplever att det i dagsläget finns för lite data behöver rapporteringen komma igång. Metoderna är fortfarande under utveckling men utvecklingen måste ske parallellt med ökad rapportering. Med ökade insikter ökar möjligheten att formulera mål och strategi för att hantera risker och beroenden av naturen och ekosystemtjänster. - Nästa steg – minska negativ påverkan
Nästa steg för bolagen är att minska sin negativa påverkan på ekosystem och biologisk mångfald, exempelvis genom att återföra lika mycket grundvatten som används. Här kan företag och investerare dra lärdomar från sitt befintliga arbete med klimatomställningen. - På lång sikt – positiv påverkan och bidra till att återställa naturkapital
Bolag och investerare behöver bidra till ett naturpositivt samhälle som skyddar det som finns och investerar i återställandet av natur och biologisk mångfald för att bolagen ska kunna upprätthålla långsiktig lönsamhet.