Hoppa till innehållet
ap7 logo

Richard Gröttheim lämnar som vd under 2023

Efter 12 år som vd och 22 år på AP7 har Richard Gröttheim meddelat att han kommer sluta under nästa år. Styrelsen inleder nu processen att rekrytera en ny vd.

När Sjunde AP-fonden (AP7) inledde verksamheten år 2000 förvaltade den 15 miljarder kronor och Richard Gröttheim var vice vd. Tio år senare tog han över som vd.

– Det har varit en fantastisk resa som jag är tacksam över att ha fått göra. Premiepensionens förvalsalternativ är en hörnsten i det svenska pensionssystemet och jag har fått möjlighet att utveckla den tillsammans med alla fantastiska medarbetare. Nu avslutar jag min operativa karriär och lämnar över stafettpinnen till min efterträdare, säger Richard Gröttheim, vd för AP7.

När AP7 Såfa ersatte Premiesparfonden år 2010 flyttades 2,6 miljoner sparare med 90 miljarder kronor över till ett nytt förvalsalternativ med stor aktieexponering i unga år och sjunkande risk i samband med pensioneringen. Därefter har fonden vuxit ordentligt. Vid utgången av 2021 förvaltade AP7 970 miljarder kronor åt mer än 5 miljoner premiepensionssparare. Sedan starten år 2000 har spararna fått en genomsnittlig avkastning på 11,6 procent per år.

– Styrelsen hade gärna sett att Richard Gröttheim stannat ett par år till, men har full förståelse för att han vill ägna sig åt andra saker efter lång och trogen tjänst. Det ekonomiska resultatet har varit enastående, organisationen har hög kompetens och hållbarhetsarbetet har varit föredömligt, säger Per Frennberg, styrelseordförande för AP7.

Styrelsen inleder nu en rekryteringsprocess med omedelbar verkan. Richard Gröttheim kvarstår som vd till dess processen är klar.

För ytterligare information kontakta:
Richard Gröttheim, vd, 070–2266002
Per Frennberg, styrelseordförande, 070–7974806