Hoppa till innehållet
ap7 logo

Tänkonomi #2 – kan vi unnvestera oss till lycka?

Kan vi köpa oss lycka? Vad är skillnaden på att unnvestera och slösa? Ger sparande lycka och blir vi lyckligare av att vara givmilda? I Tänkonomipoddens andra avsnitt diskuteras lycka i förhållande till pengar och ”unnvesteringar” med forskaren Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Om Tänkonomi: https://www.ap7.se/tankonomi/

AP7 har som ambition att informera och folkbilda om pensionssystemet och beslut kopplat till det. Tänkonomi har som ändamål att hjälpa människor att förstå sitt ekonomiska beslutsfattande bättre – och därigenom minska den ekonomiska oron som många lätt kan känna.

– Det är tuffare ekonomiska tider och vi behöver anpassa oss därefter. Vi vill med andra avsnittet av Tänkonomipodden bredda bilden av pengar i förhållande till lycka och visa att även en mycket liten, men medveten, unnvestering kan ge stor avkastning för den upplevda lyckan. Precis som att lyckan längre fram, efter pensionen, också är en unnvestering värd att satsa på, säger Mikael Lindh Hök, Kommunikationsstrateg på AP7.

Huruvida pengar gör oss lyckliga är en evigt diskuterad fråga. Erik Angner, professor i praktisk filosofi, forskar i gränslandet mellan filosofi och ekonomi vid Stockholms universitet, menar att en del av lyckan handlar om att vänta på något gott.

Det går absolut att köpa lycka för pengar! Att exempelvis sätta guldkant på tillvaron genom ett ”onödigt” köp kan vara lyckobringande, såvida du inte gör det för att imponera på andra. Sedan är en stor del av lyckan att ha något att se fram emot. Därför kan det ofta vara bättre att spara först och köpa sen, inte bara utifrån ett privatekonomiskt perspektiv, säger Erik Angner.

Pension ger lugn som ger lycka

Samtidigt berättar Angner att lugn är lyx. Ifall vi har möjlighet att spara för oförutsägbara händelser eller för framtiden, som exempelvis pensionen, så kommer en sådan unnvestering i sig att främja lyckan.

– Trygghet är lyx. När man saknar resurser så pass att man oroar sig för hur man ska betala nästa faktura så kan det färga hela upplevelsen av månaden. Att ha lite grundläggande trygghet på banken blir en slags krockkudde som hjälper oss när det händer andra saker.

Se Erik Angners 5 unnvesterings-tips nedan eller lyssna på det senaste avsnittet av Tänkonomi-podden, där programledare Karin Adelsköld och Erik Angner djupdyker i ämnet lycka och pengar.

5 unnvesterings-tips från Erik Angner

 1. Sätt guldkant på livet – så att du orkar vara ansvarsfull.
  Tillåt dig själv ”onödiga”, roliga och lyxiga tilltag ibland, för att kompensera för andra regelbundna och ansvarstagande val. Roliga saker blir roligare om man inte hinner anpassa sig.
 1. Köp dig lycka – och längta och spara innan.
  En stor del av glädjen vi får ut av att konsumera är möjligheten att ha något att se fram emot. Sätt därför upp mål för dina olika unn-sparanden.
 1. Ge bort något – gör dig själv glad genom att vara snäll mot andra.
  Vi är generellt rätt dåliga på att göra oss själva lyckliga, eller i alla fall bättre på att göra andra lyckliga. En liten present till din partner kan ha flera positiva effekter samtidigt; en lyckligare givare, en lyckligare partner och en stärkt relation.
 1. Unna dig oftare – många små köp ger mer lycka än ett stort.
  Vänta inte för länge med det roliga! Det kan vara bättre med flera, mindre unnvesteringar än med färre och större. Glädjen med något roligt har minskad marginalnytta, sätt därför guldkant på tillvaron – även på en helt vanlig tisdag i november.
 1. Lugn är lyx – minska din oro genom att spara.
  Den långsiktiga lyckan är kanske svårare, men minst lika viktig. Ett buffert- eller pensionssparande ger minskad oro inför oväntade scenarion och framtiden. Trygghet är bra för lyckan!

Inom Tänkonomi planeras flera teman under året kring beteendevetenskaplig forskning. Samtliga kommer utmana och förklara människors, ibland rationella och ibland mindre rationella, beteenden med hjälp av experter och forskare.

Om Tänkonomi: https://www.ap7.se/tankonomi/