Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Så kan du tänka om du bara har tio år kvar till pensionen om du vill få lite guldkant. Foto: Older person photo created by freepik - www.freepik.com

Maria Schultz

Aldrig för sent att få guldkant – så kan du spara

Att gå i pension brukar vara en rejäl omställning för de flesta. Till saken hör att man plötsligt får mycket mindre att leva på. Och för många blir det en chock. Men det finns så klart bra sätt att göra en prognos och även tips för hur du ska tänka. På till exempel bara 10 år kan du spara ihop ganska mycket.

Det finns olika kategorier av pensionärer. Och allt hänger ihop med hur mycket pengar man har tjänat in under sitt arbetsliv. Man kan dela upp det i tre grupper.

minpension.se kallar man det för bas-, medel- och pluspensionär. De har tittat på olika budgetar i de tre grupperna och de utgår från att man är ensamstående.

Baspensionären ligger på cirka 16 000 före skatt, medelpensionären på cirka 23 000 före skatt och pluspensionären som ligger på cirka 35 000 kronor i pension före skatt.

Siffrorna ovan ger ett hum om vad man får ut och det är lätt att förstå att i den första gruppen hittar man flest kvinnor med garantipension samt bostadstillägg, den andra gruppen har många manliga pensionärer som haft en ganska okej lön. Och den sista gruppen har således haft ett långt arbetsliv med en hög lön och kanske även jobbat vidare några år efter 65.

Så hur ska man tänka? Till att börja med kan du göra en pensionsprognos på minpension.se. Där får du en översikt på hela din pension och vad du förväntas få. Till exempel om du kommer att gå i pension vid 65 så ser du vad du får ut i pension då baserat på den lön du har nu. Då kan du räkna ut hur mycket mer du behöver spara för att få ut det belopp du skulle vilja.

Så vad avgör hur mycket du bör spara?

Det handlar dels om hur många år du arbetat och om du haft tjänstepension. Den allmänna pensionen ligger till exempel på i snitt 12 600 för kvinnor (2022), Men om du inte har jobbat får du endast garantipension och den ligger på  7 853 kronor per månad (år 2022) för den som är gift och 8 779 kronor per månad (år 2022) för den som är ogift.

Det som blir viktigt här är tjänstepensionen, den summan läggs nämligen till den allmänna pensionen. Och tillsammans blir det cirka 60 procent av lönen om du beslutar dig för att gå i pension vid 65 år. Tjänstepensionen är en viktigt del av den totala pensionen, men om man har möjlighet är det också smart att jobba vidare efter 65 år.

De flesta vet om att pensionen ökar om man väljer att jobba till 66 år, men enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten så är det desto färre som förstår exakt hur mycket mer det faktiskt ger i plånboken. Man kan faktiskt räkna med mellan 1 400-2 200 kronor mer i pension före skatt livet ut.

Men om man ändå skulle vilja öka på summan ytterligare och få lite extra guldkant på tillvaron är det inte försent att börja spara även om man bara har 10 år kvar till 65. Försök att våga ha risk och spridning, 10 år är ändå en relativt långsiktig investering. Stasa på en global indexfond – det kräver inte så mycket engagemang från dig själv.

Så här kan ett sparande se ut:

Exemplet visar ett fondsparande på 10 år med en årlig avkastning på 6 procent.

  • 500 kr = cirka 81 632 kr
  • 1 000 kr = cirka 163 264 kr
  • 2 000 kr = cirka 326 529 kr

 

Photo credit: Older person photo created by freepik – www.freepik.com