Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

AP7s vd från Climate Week: ”Sverige är ledande på hållbarhet”

AP7:s vd Richard Gröttheim har tillbringat några dagar på Climate Week NYC där han deltagit i ett möte för GISD (Global investors for sustainable development). Målet för gruppen av globala investerare och pensionsfonder är att stödja FN:s hållbarhetsmål (SDG). Man kan säga att under de här dagarna har det hänt mycket intressant på den internationella arenan.

Veckan har hittills kantats av att generalsekreteraren António Guterres har vädjat till världens ledare och globala företag att komma med konkreta förslag och i veckan förband sig 70 länder att göra mer för att bli klimatneutrala till år 2050. Sveriges statsminister Stefan Löfven lovade bland annat att Sverige fördubblar sina bidrag till FN:s gröna klimatfonder, något som även Tyskland och Storbritannien gjorde.

En annan person som gjort stort intryck under veckan är naturligtvis svenska Greta Thunberg som tog chansen att läxa upp världens ledare. Hennes tal jämförs redan med Martin Luther Kings legendariska tal ”I have a dream.”

Jag har spenderat tre dagar i New York under ”climate week”. Huvudanledningen till mitt besök här har varit att jag deltagit i ett möte i GISD (global investors for sustainable development). Detta nätverk sätts upp av FN för att skapa en grupp av globala investerare och pensionsfonder som diskuterar hur dessa på bästa sätt kan stödja FN:s hållbarhetsmål (SDG).

Investerare är en viktig katalysator för hållbarhet. Pensionsfonder, kapitalförvaltare och investmentbolag förvaltar pengar för framtida generationer. De måste tänka långsiktigt, och de kan agera för hållbarhet genom investeringar, ägarstyrning och genom att efterfråga transparens och rapportering kring hållbarhetsfrågor.

Skapandet av gruppen har inspirerats av det svenska nätverket SISD (swedish investors for sustainable development). AP7 har tagit en aktiv roll i detta nätverk och kommer också inneha den svenska platsen i GISD under det första året.

Jag har under dagarna här i New York även varit på ett antal andra möten och idag deltog jag i en konferens som anordnades av Bloomberg under namnet ”Global business forum”. Den starkaste programpunkten var en panel med Bill Clinton, Colombias president Márques, EU:s Fredrica Mogherini och Brookfield asset managements vd Bruce Flatt.

Det var intressant att höra hur Bill Clinton, som var mycket delaktig i att få slut på striderna mellan Farcgrillan och landets militär, diskutera vikten av att 20 år efteråt få fortsatta utländska investeringar in i Colombia. Ett land som idag har politisk stabilitet och tagit initiativ till att minska avverkningen av regnskog tillsammans med bland annat Brasilien. Det är ett exempel på att politiskt ledarskap skapar förutsättningar för ekonomisk och hållbar utveckling.

Jag var igårkväll också med på en mottagning på svenska konsulatet där flera svenska företag berättade om sina strävanden att minska sin klimatpåverkan där SSAB berättade om sitt projekt att tillverka stål utan användning av kol.

Slutsatsen är att Sverige ligger i täten på klimat och hållbarhetsområdet både bland företag och investerare och pensionsfonder. Vi bör utnyttja detta på den internationella spelplanen.

Richard Gröttheim, vd Sjunde AP-fonden, AP7