Ingen vill ha stora skulder den dag det är dags att gå i pension. Men livet händer och ibland blir det inte som planerat. För den pensionär som kämpar med skulder finns det hjälp att få.
För pensionärer kan skulder vara extra svåra att hantera. Arbetslivet är över och inkomsten går inte längre att påverka. Det ger ett minskat manöverutrymme.
– Ungefär 11 procent av de som kontaktar oss är 65 år och äldre och den siffran har legat stabilt de senaste åren. Många tycker att det är jobbigt och svårt att höra av sig, men det är bra att känna till att för oss är skulder vardag och inget konstigt. Vi är här för att hjälpa till och vi vill att den som har problem ska höra av sig, säger Anette Karlsson Skogsäter, budget- och skuldrådgivare, Göteborgs kommun.
Nya eller gamla skulder
En viktig sak att börja med att reda ut är om man klarar av sin löpande ekonomi varje månad, eller om det tillkommer nya skulder. Att få ihop sin vardag och kunna betala hyra, mat och andra nödvändigheter är viktigast. Och de flesta som hör av sig till Anette och hennes kollegor har redan dragit ner på kostnaderna. De klarar sig men har problem med gamla skulder.
– De flesta tänker att de kommer att klara av att betala sina skulder. Problemen uppstår ofta när något oväntat händer. Det kan vara en partner som avlider eller så kanske man behöver avsluta sitt yrkesliv i förtid. Fysisk och psykisk hälsa har också en stor påverkan på hur vi klarar av att sköta vår ekonomi. När man hamnat efter kan det sen vara svårt att komma ikapp, säger Anette Karlsson Skogsäter.
Skuldsanering
Ungefär hälften av de pensionärer som hör av sig till skuldrådgivningen i Göteborg ansöker sedan om skuldsanering hos Kronofogden. En skuldsaneringsperiod pågår oftast i fem år. Men det är bra att känna till att det också är kötid på flera månader för att få sin ansökan prövad hos Kronofogden.
– Jag upplever att många känner sig lättade när ansökan har skickats. Man har gått igenom sin situation och gjort något konkret för att förbättra den, säger Anette Karlsson Skogsäter.
För den pensionär som har hamnat i en situation med mycket skulder är vardagsekonomin tuff. Kostnader för medicin, tandvård och glasögon som ofta ökar när vi blir äldre kan vara svårt att ta höjd för. Anette tipsar om att försöka lägga undan lite varje månad för att vara beredd när det kommer större utgifter. Det finns också initiativ som till exempel smartakartan.se där man kan söka efter aktiviteter, saker och mat som går att byta, låna eller få.
– Mat är en stor utgift för många. Hittar man sätt att köpa mat billigare är det ofta en stor hjälp. På många orter finns lokala initiativ, till exempel MatRätt, som gör att man kan handla billig mat om man har en låg inkomst, säger Anette Karlsson Skogsäter.