Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Är gräset verkligen grönare

Det finns inte många skäl som talar för att man får det bättre som pensionär utomlands. Gräset är inte grönare som man brukar säga. Eller fel förresten, grönare gräs kan faktiskt vara en anledning till att pensionera sig utomlands.

Sverige rankas nämligen som det fjärde bästa pensionärslandet i en ranking som pensions- och fondförvaltaren Natixis gjort utifrån fyra olika kategorier – hälsoindex, finanser i pensionärsindex, livskvalitet och materiellt välmående. En annan undersökning gjord av kapitalförvaltningsföretaget Allianz Global Investor visar att Sverige är bäst i Europa på pension, det skriver DN om i dag.

Enligt Natixis rankingen är det tyvärr inga varma länder i toppen. Schweiz får bästa betyg gällande livskvalitet, Norge har högsta materiella välmåendet och Österrike rankas högst inom hälsoindexet. Överraskar gör Australien som rankas högst gällande finanser i pensionärsindex, där Sverige rankas lågt. Dock har Sverige höga betyg i de tre övriga kategorierna och rankas som fjärde bästa pensionärslandet i det totala betyget. Totalt toppar Schweiz följt av Norge och Österrike på andra och tredje plats.

Länder som Italien, Spanien och Portugal rankas lågt och är som pensionärsland i linje med Polen och Slovakien. Enligt Pensionsmyndighetens uppgifter så finns de flesta pensionärer av de 236 000 svenskar som har utländska adresser i Finland, Tyskland, Norge och Danmark.

Utgår man från rankingen finns det inga skäl för svenskar att pensionera sig utomlands såvida det inte är för det varma klimatet och möjligtvis av skattemässiga skäl. De allra flesta vill ju ha ett bra liv som pensionär och förmodligen är det inte bara det varma klimatet som bidrar till det. Det kan nog vara idé att tänka till en extra gång om man funderar på att bli pensionär på varmare breddgrader.

Louise Svensson