Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Arbetslivet eller livet – vad väljer du?

Det är förvisso måndag och många är på väg till en ny jobbvecka med kalendrar som är överfyllda av möten. Lägg dessutom till hämta och lämnastressen med barnen och det faktum att många av dessa barn har aktiviteter efter skolan, ja och glöm inte läxorna som man också bör hjälpa barnen med så att de når upp till sina mål.
Har du hunnit bli andfådd ännu?

Kanske Richard Bransons senaste tweet har fått dig att tänka igenom din situation… den har åtminstone fått genomslag på många redaktioner bland annat CNBC som gjort ett helt uppslag om superentreprenörens senaste inlägg i debatten. Han anser att fyradagars arbetsvecka är bra, men att tre är ännu bättre.

Svenska Dagbladet hänger med i debatten och har också ett stort reportage om samma ämne. De har talat med Bodil Jönsson professor vid Lunds Universitet och författare till flera böcker om tid.
– Det är livet som ska gå ihop, inte arbetslivet, säger hon.
Hon menar även att det inte är tiden man är på jobbet som ger de resultatet man ska uppnå.

Flera stora företag har också testat att införa fyradagarsvecka med stor framgång bland andra Google, KPMG och Amazon. Bäst resultat har Perpetual Guardian i Nya Zeeland haft. Där sjönk inte produktiviteten trots att man kortat ner arbetstiden, utan tvärtom så blev resultatet att de anställdas stressnivå minskade, de fick bättre balans mellan arbete och privatliv. Det ska tilläggas att de anställda fick samma lön som de fick för fem dagar.
54 procent tyckte att de hade en bra balans innan studien, 78 procent tyckte att de fick bra balans efter studien, skriver Science Alert.

Kanske det här är något svenska företag bör diskutera mera. I dag lever vi i en digitaliserad värld och mycket av det jobb man förut var tvingad att utföra på plats kan idag göras var som helst med en fungerande uppkoppling. Det handlar om att lita på sina anställda. Skulle det inte fungera kan man alltid gå tillbaka till det system som man hade tidigare. En arbetsvecka behöver inte se likadan ut för alla.

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.