Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Betala inte mer än du behöver

Goda råd är dyra. Det är dåliga råd också.

I förra veckan skrev vi om bristen på överpresterande förvaltningsstjärnor och, som en följd därav, rådgivningstjänsternas begränsade värde.

Idag skriver DN att sparare kan förlora tusenlappar på att anlita dyra förvaltare för sin premiepension. Maria Croft uppmanar att avstå från att anlita rådgivare, helt enkelt för att det finns bättre alternativ.

För ett år sedan granskade DN hur rådgivarnas fonder klarat sig under tolv månader jämfört med AP7 Aktiefond. Då lyckades bara 1 av 40 rådgivarfonder nå en avkastning i nivå med AP7 Aktiefond.

Nu ett år senare visar det sig att det statliga alternativet dragit ifrån ytterligare. Enligt den specialkörning Pensionsmyndigheten gjort för DN har AP7 Aktiefond gett drygt 63 procents avkastning de senaste två åren. De av rådgivarnas 50 fonder som kommit närmast landar strax över 40 procent. För övriga rådgivarfonder är avkastningen lägre.

Går man vidare och tittar på hela systemet sedan start, har soffliggarna i dagsläget fått en kapitalviktad avkastning som överträffar spararna på fondtorget med mer än 100 miljarder kronor, rabatter inräknade. Det vill säga, hade alla svenskar kastat sina valblanketter i papperskorgen hade de haft 100 miljarder kronor mer till sin pension än i dag.

Det är inga småpengar.

Men de senaste två åren har gett spararna en exceptionell avkastning. Och det man med säkerhet kan säga är att börsen förr eller senare kommer att gå ner.

Börsen rör sig upp och ner hela tiden, viket innebär att värdet på spararnas andelar svänger. Förvaltningstekniken med hävstång i aktiefonden gör att både upp- och nedgångar förstärks. Dagens siffror kommer inte att bestå.

I den situationen kan säkert en och annan sparare tänka att de ska sälja på topp för att sedan invänta botten och då köpa billigt. Tyvärr visar forskningen att det är mycket svårt att lyckas med den typen av taktiska förflyttningar eftersom det är omöjligt att i förväg veta vad som är en topp eller en botten.

Det viktiga är därför att påminna sig om att pensionssparande sker på 30-40 års sikt eller mer. Under den tiden kommer det att svänga både en och två gånger och att det är börsens svängningar som skapar förutsättning för högre pension över tid.

Högre risk kan alltså öka den förväntade avkastningen. Med högre avgifter bör man däremot förvänta sig lägre avkastning.

Maria Croft skriver:

Hur börsen eller en viss fond kommer att gå i framtiden är omöjligt att säga. Däremot är det helt säkert att en större del av kapitalet försvinner om avgifterna är höga.

Louise Svensson