Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Blir distansarbetet storstädernas död?

Kan det faktiskt stämma att Coronapandemin kommer att bidra till ruralisering? För några dagar sedan skrev SvD:s Malin Ekman om flykten från New York, inte helt oväntat får man referenser till filmen med samma namn från 1981. Ett framtidsepos där Manhattan blivit ett fängelse. Men, texten handlar om en helt annan sak. Nämligen att eliten, de mest likvida i samhället har lämnat staden som numera mest liknar ett skal utan något innehåll på grund av Corona.

En av världens mest vakna städer var helt plötsligt tyst. På ett fåtal dagar var allt förändrat. Flera namnkunniga personer i New york har i sociala medier uttalat sig om att de lämnat New York för  Miami, St Barts, Malibu eller andra platser där livet är mildare och vädret är skönare, samt skatterna lägre. Till och med företag överväger att säga upp de dyra kontoren eftersom att de anställda lika gärna kan jobba på distans.

Och precis samma sak har Swedbank tagit fasta på i sin nya rapport ”Corona och distansarbete – början på slutet för urbaniseringen?”Analysen är framtagen för att visa hur hushållens ekonomi påverkas om man väljer att flytta från Stockholms kommun till en annan ort och arbeta på distans fyra dagar i veckan.

På grund av pandemin har möjligheterna till distansarbete ökat radikalt. Och de stora prisskillnaderna på bostadsmarknaden kan leda till att fler flyttar från storstäderna ut på landsbygden. Har man en hög inkomst och dessutom möjlighet att arbeta hemifrån kan man spara ganska mycket pengar på att flytta från storstäderna.

– Hushållens möjligheter att köpa en bostad är generellt sett goda, men beroende på var i landet du bor och hur din familjesituation ser ut skiljer sig förutsättningarna åt rejält, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

I rapporten har man tittat på hur privatekonomin skulle påverkas för tre olika hushåll som idag bor och arbetar i Stockholm. Personerna i de olika hushållen skulle arbeta hemifrån fyra dagar i veckan och åka till kontoret en gång i veckan. De olika hushållen kommer också att behålla den inkomst de har och det nya boendet skulle vara vara på pendlinsgavstånd till Stockholm.

Nedan följer två exempel från rapporten:

  1. Ensamstående utan barn kan skaffa en lägenhet som är tio kvm större jämfört med dagens lägenhet på 57 kvm och samtidigt spara 3 000 kr om den flyttar från Stockholm.
  2. Sammanboende med barn som byter bostadsrätt i Stockholm mot småhus i annan kommun kan minska sin boendekostnad med i snitt 2 700 kr per månad på vissa orter. Men det beror på vart man flyttar, tar man till exempel Gävle eller Norrköping så går inte kalkylen ihop. Kostnaden för att pendla till Stockholm blir så hög att det inte innebär någon kostnadsminskning. Men väljer man till exempel Enköping, Eskilstuna, Nyköping eller kommuner med färre än 75 000 invånare med ett liknande avstånd till Stockholm så är det möjligt att få både bättre boende och bättre ekonomi.

Det går inte att förutspå framtiden men för att analysen ska bli en realitet bygger det så klart på flera faktorer. Dels att alla som arbetar i hushållet har ett jobb där distansarbete är möjligt samt att arbetsgivaren tycker att det fungerar.

Enligt en färsk Sifoundersökning gjord på uppdrag av Swedbank och sparbankerna tror fyra av tio tror att de kommer att arbeta mer hemifrån i framtiden. Det är framför allt individer med högre inkomst som arbetar hemifrån och som tror att de kommer att arbeta mer hemifrån i framtiden.

– Det kan inte uteslutas att vi står inför ett trendbrott på bostadsmarknaden som en effekt av ökade möjligheter till distansarbete och stora prisskillnader på bostadsmarknaden. Blir ökat distansarbete norm även efter Coronapandemin kan fler flytta ut utanför huvudstadsregionen. Det vi nu ser kan vara början på slutet på urbaniseringstrenden, säger Arturo Arques.

 

Foto: Andrea Piacquadio & Elly FairytalePexels