Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Bota din orange-kuvert ångest – här är svaret

Är du en av dem som inte vill öppna det orange kuvertet när det kommer?

Jag var exakt likadan. Det har alltid känts som ett oöverstigligt hinder. Det har hänt att jag faktiskt rivit sönder det och känt en svällande känsla av att bara skita i allt.

Jag tyckte att det var svårt att fatta och det kändes som att det saknades pengar varenda gång jag kollade på den där framtidssumman. Men problemet är nog att många ser pengarna i det orange kuvertet som sina pengar, något som finns här och nu. Så är det ju inte – det här är något som kommer att växa under långt tid och bli något som man kan leva på när man blir äldre.

För om alla tänker efter en stund. Hur behandlar egentligen var och en sin privata ekonomi? Förmodligen med större omsorg än hur vi behandlar våra pensionspengar.

Tänk inte att det är ett pensionssparande utan tänk istället att det är ett bra sparande som någon annan faktiskt gör åt dig utan att det påverkar ditt liv här och nu. För det är faktiskt pengar som du inte ska eller behöver använda just nu. Man kan till och med gå så långt som att tänka att det är ett gratis sparande.

Stoppa inte huvudet i sanden, det blir inte mer pengar för det. Vi har en 40-årig bromssträcka och vi har alla möjligheter i världen att lära oss vad pensionen faktiskt innebär. Det faktum att den förväntade livslängden ökat med fyra år innebär också en omställning till att vi kommer att få jobba längre om systemet ska funka.

Många underskattar också vad man egentligen får i pension. Man får inte glömma att 9 av 10 anställda också har tjänstepension. Det är den del av pensionen som arbetsgivaren betalar och den är viktig för den totala pensionen.

Så viktigt att komma ihåg är: Varje år sätter staten av 18,5 procent av din inkomst, oavsett om det är din lön eller om du har andra skattepliktiga ersättningar, såsom föräldrapenning eller sjukersättning. 16 procent av detta är till din inkomstpension och 2,5 procent är till din premiepension.

Största delen är Inkomstpension. Den speglar din livsinkomst och blir högre ju fler år du arbetar.

2,5 procent går till din premiepension. Där kan du välja själv vilka fonder du vill placera i och vill du inte göra ett val hamnar du i AP7 Såfa (Sjunde AP-fonden).

Från mitten av januari till mitten av mars skickas det orange kuvertet ut. Då är det viktigt att titta på följande:

Tänk på tjänstepensionen – fråga din arbetsgivare om ni omfattas av kollektivavtal.)
Börja spara privat tidigt. Öronmärk pengarna till din pension i till exempel ett ISK (Investeringssparkonto
Håll koll på dina placeringar och tänk på att en procent högre avkastning per år blir många tusenlappar i slutändan.
• Har lågt kvar till pension kan det vara bättre att välja aktiefonder än räntefonder, historiskt har det gett en bättre värdeutveckling över tid.

 

Avslutningsvis: Se sparandet som något positivt och tänk som sagt att det är någon annan som sparar åt dig. Vill du ha full koll på hela ditt innehav ska du gå in på minpension.se.