Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Bra information till blivande pensionärer

Det är många frågor att fundera över när det är dags att gå i pension. Via Pensionsmyndigheten finns en bra checklista inför pension som tar upp vad du bör tänka igenom innan och som ger bra vägledning.

Från 61 års ålder bestämmer du själv när det är dags att börja ta ut den allmänna pensionen. Det är möjligt att arbeta samtidigt och det går att välja att ta ut pensionen helt eller delvis. Ett par månader innan första pensionsutbetalningen behöver ansökan göras hos Pensionsmyndigheten.

Antingen fyller du i en pensionsansökan direkt på Pensionsmyndighetens webbplats. För att använda tjänsten loggar du in med din e-legitimation. Eller så skriver du ut en blankett för pensionsansökan via Pensionsmyndighetens hemsida, fyller i den och skickar in till Pensionsmyndigheten.

Det vanligaste bland dem som tar ut sin pension i dag är att de har kvar premiepensionen i en fondförsäkring. En fondförsäkring innebär att pengarna står kvar i fonder och att premiepensionens storlek varierar med fondernas värdeförändring. Premiepensionsutbetalningarna bestäms av värdet på fonden i december varje år.

Ett annat alternativ är att byta till en traditionell försäkring. Med en traditionell försäkring får man ett garanterat belopp varje månad så länge man lever. Premiepension består då av ett garanterat belopp samt ett eventuellt tilläggsbelopp om förvaltningen går bra

I höst anordnar Pensionsmyndigheten informationsmöten runt om landet. 35 orter står på programmet. Här kan du se när de kommer till en stad nära dig och anmäla dig direkt via formuläret.

Pensionsmyndigheten erbjuder även möjligheten att boka en informatör som kommer och informerar om pensionen. Ni behöver vara minst 25 personer i en förening eller på en arbetsplats och föredraget är kostnadsfritt.

Lycka till!

Louise Svensson