Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Buffetts gloria sitter kvar

När världens mest kända investerare inte klarar att slå index, kan man fundera ett extra varv på om det verkligen finns en rimlig chans att vara smartare än marknaden över tid. Mångmiljardären och den legendariske investeraren Warren Buffett har missat målet att slå index den senaste femårsperioden. Glorian har hamnat på sned, skriver DI.

Vi har tidigare avslöjat några av hemligheterna bakom Buffets framgångar. Tre hörnstenar i hans förvaltningsstrategi är stockpicking av långsiktiga värdebolag, belåning av innehaven (hävstång) och exceptionellt låga kreditkostnader. Om det nu är dessa tre hörnstenar eller kanske rent av de tre T:na (Tur, Talang och Timing) som är bästa förklaringen kan man diskutera, men det finns anledning att tro att framgången har fler dimensioner.

En livshistoria som börjar med en liten pojke som köper begagnade flipperspel för 38 dollar, som han placerar på frisörsalonger och till slut tjänar 50 dollar i veckan på, är lika mycket en berättelse om en affärsman i vardande som en investerares framgångssaga.  Att Buffett sedan tar överskottet och investerar i aktier visar å andra sidan på ett investeringsintresse som få 11-åringar har.

Att Warren Buffett har lyckats kan ingen tvivla på. Han är och förblir den mest omtalade och aktade investeraren som lever i dag. Skulle man tycka att glorian hamnat på sniskan, ska man veta att det är första gången på 44 år som han inte lyckas slå index. Man kan också begrunda att han ändå toppar listan av miljardärer vars förmögenhet vuxit mest under 2013. Han tjänade 250 miljoner kronor varje dag, hela året.