Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Den 12 december fylls kontot på

Varje december görs den årliga insättningen av den allmänna pensionen på spararnas konton. Om du tjänade 30 000 kronor i månaden under 2015 fylls ditt premiepensionskonto på med 9 000 kronor den 12:e december.

Har du inte gjort något fondval för din premiepension tidigare så kommer dina premiepensionspengar automatiskt att hamna hos AP7 i det statliga förvalsalternativet. Om så är fallet kan du ta det alldeles lugnt och bara invänta påfyllningen.

Om du har kapitalförvaltning som intresse och gillar att sätta ihop din egen portfölj och regelbundet byta fonder kan det redan nu vara ett bra tillfälle att göra det med tanke på att många av oss har fullspäckade agendor med både jobb och privata aktiviteter som ska ske ett par veckor innan jul. För att vara säker på att påfyllningen med pensionspengar hamnar i dina nya fondval behöver du göra fondbytet innan klockan 23:59 den 8 december.

Enligt SEB:s prognos är det totalt 37,8 miljarder kronor som landar på spararnas konton den 12 december. Det är 1,1 miljard mer än förra året,

Om du känner att du inte riktigt har koll på var du har dina premiepensionspengar placerade idag kan du enkelt ta reda på det genom att logga in på Mina sidor via Pensionsmyndighetens hemsida.  Här hittar du dina fondval och dess utveckling. Via hemsidan kan du även göra Fondsök och jämföra olika fonders avgift, risknivå och utveckling. Även via Morningstar och Fondkollen kan du söka, jämföra, kategorisera och rangordna fonder.

Om det skulle vara så att du någon gång för länge sedan valt att byta fonder men nu inser att ditt intresse för kapitalförvaltning svalnat gör du så här för att bli en soffliggare igen. Då kan du i lugn och ro ägna dig åt annat samtidigt som du har ett premiepensionssparande med låg avgift och en avkastning som hittills varit bättre än genomsnittet av de privata fonderna.

Louise Svensson