Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Svenskarna väljer hellre aktier och fonder för att trygga ekonomin vid pensionen, förra året var boendet det man ansåg vara den bästa investeringen. Foto: iStock

Maria Schultz

Den populäraste sparformen inför pensionen

Förra året ansåg majoriteten av befolkningen att bostaden var den bästa investeringen för pensionen, men i år väljer man hellre att investera i aktier fonder för att trygga ekonomin vid pensionering. Det visar en undersökning av Länsförsäkringar.

Trifa Chire, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar

– Det är inte så konstigt att många upplevde bostaden som en bra investering när bostadsmarknaden såg ut som den gjorde för bara 12 månader sedan. Att så många idag ser värdepapper som en bra sparform, trots årets dalande börs, är glädjande att se. En bostad kan vara svårare att sälja om man behöver pengar, man måste ju ha någonstans att bo, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar och fortsätter;

– Pensionssparande är en långsiktig investering där tiden mellan den första premieinbetalningen och den sista utbetalningen från försäkringen kan sträcka sig över flera decennier. Att fortsätta månadsspara i fonder trots börsras är extra bra just nu eftersom det är svårt att alltid pricka in rätt tillfälle att köpa, dessutom får du fler andelar för samma peng.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus i november 2022 bland 1 033 personer i åldern 18 – 65 år. Deltagarfrekvensen var 57 procent.