Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Döden, döden…

Varje dag pratade Astrid Lindgren med sina systrar Ingegerd och Stina i telefon. De började alltid samtalen med orden ”döden, döden” för att liksom ha det avklarat, gå vidare och samtala om andra saker.

Det är en lite smårolig anekdot men sammanfattar också vårt komplicerade förhållande till att livet faktiskt tar slut en dag. När en nära anhörig dör är det inte bara sorgen som ska tas om hand utan en hel del praktiska detaljer också.

För att underlätta för den som förlorat någon nära lanseras nu efterlevandeguiden.se. Ett digitalt stöd som tagits fram i samarbete mellan Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan.

Surfar du in på sajten möts du på första sidan av rubrikerna ”Att börja med”,” Månaderna efter” samt ”Följande år” med underliggande rubriker. Guiden är lättnavigerad och tar upp allt från sorgearbete och barns sorg till bouppteckning, pension och arv.

Utgångspunkten för projektet har varit att det ska vara lätt att göra rätt, också för den som just förlorat en närstående. Detaljen att det finns en checklista med de viktigaste praktiska detaljerna att printa ut, ha till hands och bocka av i sin egen takt tror jag kommer att vara till stor hjälp för många.

För att sätta efterlevandes behov i centrum och beskriva syftet med guiden skapades filmen,