Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mia Ingelström är ekonomi-PT i det egna företaget Financial Fitness och ger snart ut boken: "Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor: så blir du ekonomiskt starkare, tryggare och friare". Copyright/fotograf: Stefan Tell

Maria Schultz

Ekonomi-PT:n ger fyra smarta övningar

Ja, du läste helt rätt. Mia Ingelström har faktiskt ekonomi-PT som titel. Hon arbetar som professionell personlig tränare i ekonomi. Hon utbildar och inspirerar dig att bli ekonomiskt medveten och oberoende.
Det är inte bara övningar på gymmet som kan stärka dig för en mörk vinter – även ekonomiska övningar kan göra det.

Mia Ingelström coachar främst kvinnor till en hållbar ekonomi, hon föreläser i ämnet och har gett ut boken ”Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor: så blir du ekonomiskt starkare, tryggare och friare”.
– Jag har jobbat som ekonomi-PT i drygt tre år och anledningen till att jag började var för att jag själv vågade göra en stor förändring i mitt liv. Vi reste jorden runt hela familjen med en nyfödd, en fyraåring och femåring. Pausade alla vanliga kostnader och insåg att det kostar nästan ingenting att leva om man gör det på ett smart sätt, säger Mia Ingelström.

De hyrde ut sitt hus, pausade abonnemang och liknande. De kunde livnära sig utomlands på föräldrapeng. Och efter resan vågade Mia dessutom säga upp sig för att satsa på eget och startade företaget Financial Fitness.

– I och med min nya karriär har jag träffat jättemånga kvinnor som inte har koll på sin ekonomi. Anledningen till att många kvinnor ligger så mycket efter män när det gäller pension, lön och annat handlar ofta om dåligt självförtroende. Vi vågar inte ta steget att förstå vad ekonomi innebär. Vi säger nej till att ta hand om vardagsekonomin hemma. Vi bygger in oss i strukturer som vi blir helt fast i.

Mia säger att grunden till hennes nya bok som kom ut strax efter årsskiftet är en frustration över den okunskap som finns hos oss människor. Mia har utarbetat en metod för att hennes kunder ska få bättre kontroll över sin ekonomi och i boken får hennes medförfattare Veronica Linarfve träna med Mia som ekonomi-PT.

– Läsaren får följa hur processen ser ut och Veronicas progress. Man inser att det går att flytta fram sina positioner väldigt snabbt genom att tag i sin ekonomi. Det finns ett enormt kunskapsgap.

Hur ska kunder som kanske har dålig ekonomi motivera sig att använda en ekonomi-PT som kostar pengar?
– Jag har ett färskt exempel där jag hjälpte ett par som tyckte att deras pengar bara försvann – de har bra löner, men hade aldrig möjlighet att lyfta huvudet ovanför vattenytan. Bara genom att gå igenom deras ekonomi kom vi fram till att de kunde spara 15 000 kronor per månad. Då har vi inte dragit ned på någon standard – de lever precis som förut, men vi hittade pengar att spara i bland annat larm, bolåneräntor, el, försäkringar, bank och mat. Och om vi räknar med alla ”dolda kostnader” vi hittade i avgifter i pension och annat sparande så är intjäningen mycket högre än så. Kostnaden om cirka 25 000 kronor för min insats var värdefull i det längre perspektivet.

Mias fyra pensionsövningar för dig i vinter
– Det är alldeles för få som vet vad som är viktigt för dem med pensionen. De flesta har bara pensionen som en stor, svart klump i magen. Så var ska man börja? Några jättebra sätt och övningar är:

  1. Logga in på Minpension.se – titta på ditt nuläge och gör en pensionsprognos. En fantastisk gratis hjälp vi har i Sverige. Kom ihåg att siffrorna visar pension före skatt.
  2. Se hur mycket du ungefär kommer få ut per månad som pensionär och jämför det med vad ditt liv kostar idag i snitt per månad. För att veta det finns många appar att använda, bankerna har till exempel appar för ens utgifter.
  3. Fundera över resultatet. Kommer din ekonomi att gå ihop som pensionär? Eller kommer du får ut 10 000 kronor mindre än idag? Kommer du att bli fattigpensionär? Här måste du gå från klump i magen till fakta.
  4. Fakta hjälper dig med målet framåt. Du får ett fokus och kanske inser att du måste starta ett eget sparande som du kan komplettera din pension med. Och hur mycket? Det här ger en fingervisning om hur mycket du behöver spara per månad:

– Om du exempelvis investerar 1 000 kronor i månaden under 20 års tid (till hög avkastning på ett ISK, investeringssparkonto) så kommer du att kunna få ut ett tillskott till pension på cirka 2 700 kronor i månaden, varje månad under 20 års tid. Om du istället sparar 2 000 kronor i månaden, allt annat lika, blir det extra tillskottet cirka 5 500 kronor i månaden. Att agera på det här och börja spara NU kan göra en enorm skillnad för dig som pensionär!