Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Anna Brännhult och Linnéa Schmidt.

Maria Schultz

Ekonomiguiden ökar kvinnors självförtroende

Över 26 000 kvinnor är medlemmar i deras Facebook-grupp Ekonomiguiden – allt inom privatekonomi och investeringar. Anna Brännhult och Linnéa Schmidt som driver gruppen vill stärka kvinnors ekonomiska självförtroende och berättar här vilka fyra fällor de tycker att kvinnor bör se upp med.

Anna Brännhult och Linnéa Schmidt har båda ett stort engagemang för att sprida ekonomisk kunskap till andra.
– För mig handlar det mycket om att försöka inspirera tjejer och killar som mig själv, som inte tänker att ekonomi och investeringar är något för dem. Jag tyckte verkligen ekonomi och investering verkade hur tråkigt och svårt som helst, men när jag väl börjat så förstod jag att man inte behöver vara ekonom för att få koll på sin ekonomi. Och dessutom är det en fantastisk känsla att ha koll på sin ekonomi och superkul att investera – den känslan vill jag ge vidare, säger Linnéa.

Även Anna ser att det är många som inte känner att de har kontroll på sin ekonomi, känner kunskapsbrist och har lågt ekonomiskt självförtroende.

– Det vill jag ändra på för det behöver inte vara så svårt och framförallt är det väldigt skönt att känna att man har sitt eget läge under kontroll.

Varför vänder ni er framför allt till kvinnor?

– Det var i ett forum för kvinnor som jag tog mina första stapplande steg som investerare – jag hade nog inte vågat fråga samma frågor i ett blandat forum och därför tror jag att Ekonomiguidens grupp är viktig. Tonen i en grupp endast för tjejer är annorlunda, ofta mer stöttande och förstående och man vågar fråga om allt, säger Linnéa och Anna håller med:

– Jag började investera i aktier när jag började plugga till civilekonom direkt efter gymnasiet. Jag gick då med i några olika forum för aktieintresserade, bland annat högskolans ”investment club”, där var det 20 killar och jag. Likadant var det i andra forum och ”rum” där investeringar diskuterades. Då kände jag direkt att det är något jag vill förändra! Att kvinnor har lägre ekonomiskt självförtroende och de tydliga skillnaderna i exempelvis lön och pensioner mellan könen är också anledningar till att jag vill sprida det just till kvinnor.

Vilka frågor är vanliga i Facebook-gruppen?

– Oj, svår fråga. Vi får jättemånga olika typer av frågor. Men vanligast är nog hur man kommer igång att investera, hur man sparar till barn, vilken fond man ska välja och varför och hur man ska hantera sitt pensionssparande. Vi får även frågor om försäkringar och ibland även mer känsliga frågor kring arv eller hur man ska dela upp ekonomin med sin partner, säger Anna och Linnéa.

De ser att många kvinnor löper stor risk att få sämre ekonomi än män som pensionärer.

– Mammaledighet, deltidsarbete, inget intresse av sin pension eller eget sparande samt lägre lön bidrar alla till en lägre ekonomisk ställning för kvinnor både nu och på sikt.

Här är fyra vanliga ekonomiska fällor som de ser att kvinnor bör undvika

  1. Kvinnor tar ut mest föräldraledighet. Om man skaffar barn tillsammans är det bra att tidigt diskutera föräldraledighet och eventuell förlust av pension och kompensation till pensionssparandet till den part som tar ut mest ledighet.
  2. Kvinnor jobbar mer deltid än män. Deltidsarbete är ibland ett måste för att vardagen ska fungera, även här är det viktigt att prata med sin partner om eventuell förlust av pension och kompensation till pensionssparandet.
  3. Kvinnor investerar inte i samma utsträckning som män. Privat pensionssparande är viktigt att tänka på och börja gärna så tidigt som möjligt. Med få hundralappar i månaden kommer man riktigt långt! Dessutom är det fantastiskt skönt att ha koll på sin ekonomi. Så börja idag! Ditt framtida jag kommer att tacka dig.
  4. Kvinnor får fortfarande lägre lön. Acceptera inte en lägre lön än din kollega som gör samma jobb! Ifrågasätt, sök stöd för argumentation om du behöver och kräv att du ska ha samma lön!

Fakta: Anna Brännhult och Linnéa Schmidt

Förutom Facebook-gruppen Ekonomiguiden – allt inom privatekonomi och investeringar med över 26 000 kvinnliga medlemmar har de också gett ut boken med samma namn. I höst utkommer de med sin andra bok med fokus på investering.